Δεν έκλεισε το πακέτο – Νέα σύσκεψη των αρχηγών την επόμενη εβδομάδα

Βενιζέλος-Σαμαράς

Βενιζέλος-Σαμαράς.

Χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία για την οριστικοποίηση του πακέτου της δημοσιονομικής προσαρμογής ολοκληρώθηκε η διάρκειας 2,5 ωρών συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κριτική στη στάση της τρόικας άσκησαν οι κ.κ Βενιζέλος και Κουβέλης, καταλογίζοντάς της τιμωρητική και επιθετική διάθεση έναντι της κοινωνίας.

Πλέον καταληκτική ημερομηνία για να υπάρξει συμφωνία στο πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. αποτελεί το ορόσημο της συνεδρίασης του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου, ενώ το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας δεν είναι απίθανο να χρειαστεί και πάλι να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου για να σφραγίσει το πακέτο.

Υπάρχει συμφωνία σε μεγάλο μέρος του πακέτου, παραμένει όμως ανοικτό ένα κομμάτι των μέτρων που αφορά κυρίως τον εκσυγχρονισμό του κράτους, δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, χαρακτηρίζοντας δύσκολη την διαπραγμάτευση, η οποία όπως είπε «συνεχίζεται».

«Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό» σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι επιχειρείται να ελαχιστοποιηθεί το κοινωνικό κόστος για τα χαμηλότερα στρώματα.

Αυτό είναι και το σημείο τριβής με την τρόικα, εξήγησε, σημειώνοντας «προσπαθούμε να τους πείσουμε» και εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία.

Στις δηλώσεις του από την Ιπποκράτους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την οριστικοποίηση και ψήφιση των μέτρων αλλά επανέλαβε την αντίθεσή του στον οριζόντιο χαρακτήρα τους.

«Όσο εγγυόμαστε την ψήφιση των μέτρων, άλλο τόσο θα αγωνιστούμε ώστε το πακέτο να είναι πραγματικά το τελευταίο, να είναι δίκαιο και ισορροπημένο και να μην έχει οριζόντιο χαρακτήρα», σημείωσε.

Περιέγραψε τις «κόκκινες γραμμές» με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στις διαβουλεύσεις, ενώ εξέφρασε τη δυσφορία του για την απόρριψη την πρότασής του για τη συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

«Θα πρέπει να εμφανίσουμε στην βουλή το ταχύτερο δυνατό, μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων και να παρουσιάσουμε στο λαό μαζί με τα μέτρα και τα αντίβαρα, που είναι τα μέτρα κοινωνικής προστασίας, αναπτυξιακές πρωτοβουλίες καθώς και η εκαταμίσευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ». «Όχι όμως όπως- όπως και όχι σε βάρος της κοινωνίας και όχι με διάθεση τιμωρίας της κοινωνίας που δυστυχώς έχει πολλές φορές η τρόικα» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και δεν έχει «κλείσει» τίποτα οριστικά. «Όσοι βιάστηκαν να αναφέρουν ότι έχει τελειώσει, έκαναν λάθος» είπε. Η τρόικα, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, θα πρέπει να σταματήσει να επιτίθεται στην ελληνική κοινωνία και να καταλάβει ότι υπάρχουν αντοχές και όρια.

Στο τραπέζι η νέου τύπου εφεδρεία

O υπουργός Οικονομικών και τα στελέχη του υπουργείου έχουν απόψε νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας.

Κατά τις 10 το βράδυ αποχώρησε από τη συνάντηση ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, καθώς είχε προγραμματίσει να βρεθεί σε τηλεδιάσκεψη. Η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τους άλλους δύο εκπροσώπους της τρόικας συνεχίζεται, ενώ δεν αποκλείεται αργότερα να επιστρέψει και ο κ.Τόμσεν.

Η συνάντηση ξεκίνησε με τα συμφωνηθέντα μέτρα στα 9,5 δισ. ευρώ.

Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ύψους 6,5 δισ. ευρώ ενώ επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ προέρχεται από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, μετά και την δημοσιονομική αξιολόγηση του μέτρου από τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ.

Το υπόλοιπο ποσό έως τα 9,5 δισ. ευρώ καλύπτεται και από μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα τα οποία έχει αποδεχθεί η τρόικα, ενώ όπως επιβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών στο τραπέζι βρίσκεται και η παροχή περιθωρίου ενός έτους σε όσους έχουν θεμελιώσει ήδη συνταξιοδοτικό δικαίωμα προκειμένου να κάνουν χρήση αυτού. Στην αντίθετη περίπτωση θα τους αγγίξουν τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στο τραπέζι παραμένει και το σχέδιο «νέου τύπου εφεδρείας» ή labour reserve όπως τη βαφτίζουν οι πιστωτές, σχέδιο που συνδυάζεται με την παραπάνω παράμετρο της ώθησης στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

Όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το γεγονός ότι η τρόικα επανέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα «δείχνει διάθεση για συμβιβασμό». Σύμφωνα με την ίδια πηγή στόχος της ελληνικής πλευράς είναι αν είναι δυνατό, να κλείσει το συνολικό πακέτο έως την Κυριακή, καθώς στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας το αργότερο το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει από την Αθήνα.

Το plan b προβλέπει ότι αν δεν υπάρξει 100% συμφωνία, στόχος είναι να έχουν κλείσει τα μέτρα στο 95%. Το εναπομένων ποσό θα συνεχίσει να συζητείται εσωτερικά και με τη συμβολή των τεχνικών κλιμακίων που θα παραμείνουν ενώ το υψηλόβαθμο κλιμάκιο θα επανέλθει για την τελική συμφωνία πριν το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

Η ελληνική πλευρά αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

ΣΥΡΙΖΑ: Απόπειρα εξαπάτησης του ελληνικού λαού

Σχολιάζοντας τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει απόπειρα εξαπάτησης του ελληνικού λαού: «Οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών αποτελούν την κορύφωση της επιχείρησης εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Οι δήθεν λεονταρισμοί απέναντι στην τρόικα έχουν την ίδια αξιοπιστία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις των κυβερνητικών κομμάτων για επαναδιαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταιρών, παρά μόνο η κοινή τους δέσμευση για συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής, καθώς και η αδυναμία τους να υπερασπιστούν μπροστά στο λαό το νέο πρόγραμμα κοινωνικής καταστροφής και οικονομικής ισοπέδωσης».

email
Πηγή άρθρου: ethnos.gr