Δύσκολα τα πράγματα και στις Μαλδίβες

πρόεδρος Nasheed

Ο –πρώην πια- πρόεδρος Nasheed παραιτήθηκε χθές το μεσημέρι δηλώνοντας ότι «Είναι το καλύτερο για τη χώρα αυτή τη στιγμή».(Πηγή φώτο:maldivesembassy.jp)

Ο 44χρονος, πρώην πολιτικός κρατούμενος, Mohammed Nasheed παραιτήθηκε σήμερα μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων που τις τελευταίες δύο μέρες έλαβαν βίαιο χαρακτήρα.

Η κόντρα του Nasheed με τον επί τριαντακοταετίας πρόεδρο των Μαλδίβων Maumoon Abdul, τον οποίο και εκθρόνισε το 2008, στις πρώτες δημοκρατικές, πολυκομματικές εκλογές στην ιστορία του νησιώτικου κράτους, κρατάει χρόνια, με τον πρώτο να κατηγορεί τον δεύτερο ότι τον φυλάκισε άδικα και υπέστη πολλά βασανιστήρια.
Ελαβε όμως άσχημη τροπή τον τελευταίο καιρό, όταν ο Nasheed έδωσε εντολή στο στρατό να συλλάβουν τον ανώτατο δικαστικό της χώρας με κατηγορίες για διαφθορά, ο οποίος είναι στενός φίλος του πρώην προέδρου.

Οι οπαδοί του Abdul βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι ειρηνικά επί εβδομάδες. Χθες το βράδυ όμως δύο αντίπαλα γκρουπ διαδηλωτών άρχισαν να πετάνε πέτρες το ένα στο άλλο, ενώ η αστυνομία και ο στρατός στεκόντουσαν αμέτοχοι.

Οπαδοί του Abdul επιτέθηκαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος του Nasheed, ενώ κατηγόρησαν την αστυνομία ότι τους επιτέθηκε με λαστιχένιες σφαίρες.

Ο –πρώην πια- πρόεδρος Nasheed παραιτήθηκε χθές το μεσημέρι δηλώνοντας ότι «Είναι το καλύτερο για τη χώρα αυτή τη στιγμή».  Ο αντιπρόεδρος Muhammad Waheed Hassan, αρχηγός ενός ανεξάρτητου, μικρού κόμματος, ορκίστηκε πρόεδρος.