Δίστομο: 69 χρόνια από τη θηριωδία των ναζί

Δίστομο: H θηριωδία των ναζί

Δίστομο: H θηριωδία των ναζί

Παρά τα 69 χρόνια, ζωντανές ήταν σήμερα το πρωί οι μνήμες από την «μαύρη» μέρα για το Δίστομο. Είναι μια μέρα συνδεδεμένη με το πιο αποτρόπαιο έγκλημα του Γ’ Ράιχ στην κατεχόμενη Ελλάδα.

Ωστόσο οι μνήμες από την θηριωδία των ναζί στο Δίστομο συνεχίζουν να εκπέμπουν μηνύματα.

Το ημερολόγιο έγραφε 10 Ιουνίου 1944 όταν τα κατοχικά στρατεύματα μπήκαν στο Δίστομο για αντίποινα. Οι εντολές τους ήταν να εκτελούν όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Σκότωσαν άνδρες, γυναίκες ηλικιωμένους ακόμη και βρέφη λίγων ημερών.

Οι γυναίκες έζησαν το βιασμό πριν δολοφονηθούν, τα σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να φύγουν από την περιοχή.

Όσοι όμως δεν πρόλαβαν έπεσαν θύματα της εκδικητικής μανίας των Ναζί.

Το πρωί της Δευτέρας, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, πολιτικοί αρχηγοί και τοπικοί παράγοντες έμειναν βουβοί μπροστά στο Μαυσωλείο με τα 218 ονόματα των θυμάτων και προσπαθούσαν μαζί με τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους να δώσουν κάποια απάντηση.

Το μήνυμα του ολοκαυτώματος στο Δίστομο στάθηκε ικανό για να βρεθούν δίπλα – δίπλα κυβέρνηση, κόμματα και φορείς της αυτοδιοίκησης:

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-EKM Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, και τοπικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ.

Στις εκδηλώσεις ήταν επίσης παρόντες ο κ. Ιωάννης Γρίβας που είχε χρηματίσει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς, ο δήμαρχος της περιοχήςΓιάννης Πατσαντάρας και αρκετοί βουλευτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις της Κυριακής ήταν παρών και ο Γερμανός πρέσβης Wolfgang Dold που κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο.

Σε δηλώσεις τους τόσο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης όσο και οι παριστάμενοι πολιτικοί αρχηγοί προσπάθησαν να φωτίσουν το μέγεθος της θηριωδίας, το μήνυμα που εκπέμπεται μέχρι σήμερα, όπως επίσης και το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.

Ως την πιο «ειδεχθή και αποτρόπαια πράξη των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στην Ελλάδα», χαρακτήρισε τη σφαγή του Διστόμου ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης που παρέστη στις εκδηλώσεις για τα 69 χρόνια από τη μαύρη επέτειο ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Η πολιτεία και ο ελληνικός λαός οφείλει να καταδικάζει εμπράκτως όσους σήμερα είναι εκφραστές του ναζισμού, εκφραστές της ναζιστικής και φασιστικής ιδεολογίας στην Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά είπε σε δηλώσεις του για να συμπληρώσει πως «οφείλει να τους θέσει οριστικά στην λήθη και στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου χαρακτήρισε ως «εκπεφρασμένη την άποψη και τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για το κατοχικό δάνειο», προσθέτοντας ότι «από αυτήν δεν θα απόσχουμε καθόλου».

Ένα τριπλό μήνυμα προσπάθησε να δώσει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας από το Δίστομο όπου βρέθηκε για τα 69 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της σφαγής από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Έκανε λόγο για «επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου, για προστασία της κοινωνίας από τους νοσταλγούς των Ναζί που, όταν δεν δολοφονούν και εκβιάζουν, κηρύττουν το μίσος ξεδιάντροπα στη Βουλή, αμφισβητούν το Ολοκαύτωμα», ενώ μίλησε για χρέος απέναντι στην ιστορική μνήμη την οποία προσδιόρισε ως απειλούμενη.

Πηγή άρθρου: nooz.gr