Έκαψαν γερμανική σημαία έξω από την Βουλή

Κάψιμο Γερμανικής σημαίας

Κάψιμο Γερμανικής σημαίας(Πηγή φωτογραφίας:antinews.gr)

Πλήθος κόσμου διαδήλωσε σήμερα στους δρόμους της Αθήνας ενάντια στα μέτρα που θα απορρέουν από το νέο μνημόνιο -με αιχμή τις ανατροπές στα εργασιακά, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος, με βασικό σύνθημα «Κοινωνική και λαϊκή αντίσταση για το εισόδημα, τις εργασιακές σχέσεις και την ασφάλιση».

Στο ψήφισμά τους ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μεταξύ άλλων καταγγέλουν και καταδικάζουν «την αδιέξοδη αντικοινωνική και αντιαναπτυξιακή πολιτική που έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους και τη χώρα στο χείλος της καταστροφής, μέσω της πολιτικής λιτότητας και περικοπών μισθών και συντάξεων, της διάλυσης των Δημοσίων Υπηρεσιών και του Κοινωνικού Κράτους, των απολύσεων και της ανεργίας, της φορολογικής λεηλασίας που συνεχίζονται και εντείνονται με το νέο μνημόνιο άδικων μέτρων ενόψει της νέας δανειακής σύμβασης».

Το ψήφισμα ωστόσο δεν επιδόθηκε στο προεδρείο της Βουλής, καθώς τα μέλη του απουσίαζαν, γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αποχώρηση των συνδικαλιστών, οι οποίοι έκαναν λόγο για «έλλειμμα αξιοπρέπειας και ευθύνης του πολιτικού συστήματος».

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, σε πολλούς εργασιακούς χώρους η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική.

Ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας πραγματοποίησαν μέλη του ΠΑΜΕ, που στη συνέχεια -παρά την ισχυρή βροχή- προχώρησαν σε πορεία προς τη Βουλή.

Το «παρών» στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έδωσε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε ότι «τώρα πια η αποκλειστική ευθύνη βρίσκεται στα χέρια του λαού. Ή θα τους σαρώσει ως το τέλος ή θα σπαταλάει άσκοπα και άδικα τα δάκρυα και την αγανάκτησή του στους παλιούς και νέους ψευτοσωτήρες».

Την αναγκαιότητα αντίστασης των πολιτών για να μην οδηγηθούν σε αργό θάνατο υπογράμμισε σε δήλωσή του από τη συγκέντρωση ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

Όπως είπε, «ο λαός πρέπει να καταλάβει πως ή θα αντισταθεί και θα τους ρίξει ή θα οδηγηθούμε στον αργό θάνατο». Σημείωσε,επίσης, πως πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλα όσα γίνονται δυο χρόνια τώρα, δεν έχουν στόχο τη σωτηρία της χώρας και της οικονομίας, αλλά είναι ένα σχέδιο «φτωχοποίησης των Ελλήνων» και «εκποίησης έναντι πινακίου φακής της δημόσιας περιουσίας».

Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τη Βουλή, όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να ανέβει στον προαύλιο χώρο της Βουλής. Οι διαμαρτυρόμενοι φώναζαν συνθήματα “παραιτήσου”, “δημοκρατία εδώ και τώρα”, “αφήστε το λαό να μπει στη Βουλή, να αποδείξουμε δημοκρατία τι θα πει” και αποκαλούσαν “γερμανοτσολιάδες” τους αστυνομικούς.

Στα σκαλιά της Βουλής μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αντρών των ΜΑΤ, ενω σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν και μικροτραυματισμοί.

Κάποιοι διαδηλωτές έκαψαν μια γερμανική σημαία ενώ παρέδωσαν στις φλόγες και μια σημαία με τη ναζιστική σβάστικα.

Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν και χρήση χημικών. Εγινε μία προσαγωγή.

Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη.«Ένας στους δύο νέους και μια στις τρεις γυναίκες είναι άνεργοι, 12% των συμπολιτών μας ζουν με μηδενικό εισόδημα και 50% κάτω από τα όρια της φτώχειας” τόνισε στην ομιλία του στη συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, εκφράζοντας την αντίθεση των συνδικάτων “στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας”, τις απολύσεις, την περικοπή μισθών και συντάξεων και “στις πολιτικές, που οδηγούν στην φτώχεια και στην εξαθλίωση».

Στο Ηράκλειο Κρήτης, κατά την πορεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο έσπασαν με πέτρες τζάμια του Δικαστικού Μεγάρου στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης και στη συνέχεια στην πλατεία Κορνάρου επιτέθηκαν σε υποκατάστημα τράπεζας και ενεχυροδανειστήριο.