Ελεύθερη η κυκλοφορία κόμικ του Τεντέν

TIN TIN

Tintin.(Πηγή φωτο:cecilld.blogspot.com)

Η βελγική δικαιοσύνη αρνήθηκε να απαγορεύσει την κυκλοφορία του τεύχους «Ο Τεντέν στο Κονγκό» από το ομώνυμο κόμικ, κρίνοντας αβάσιμη την αγωγή που είχε καταθέσει Κογκολέζος κρίνοντας ρατσιστικό το συγκεκριμένο έργο του Βέλγου κομίστα Ερζέ.

Το αίτημα κρίθηκε αβάσιμο, εξήγησε ο δικηγόρος Άχμεντ Λ’ Χεντίμ, που εκπροσωπούσε τον ενάγοντα Μμπούτου Μοντόντο και πρόσθεσε ότι «το πρωτοβάθμιο δικαστήριο των Βρυξελλών έκρινε πως η βελγική νομοθεσία περί ρατσισμού μπορεί να εφαρμοστεί μόνον εάν υπάρχει μία πρόθεση προκατάληψης».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της έδρας «δεδομένου του ιδεολογικού πλαισίου της εποχής, ο Ερζέ δεν μπορεί να διαπνεόταν από μία τέτοια επιθυμία», ανέφερε ο δικηγόρος.

Ο Μπιενβενί Μμπούτου Μοντόντο, υπήκοος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, επεδίωκε επί τέσσερα χρόνια την απαγόρευση κυκλοφορίας του συγκεκριμένου τεύχους ή τουλάχιστον να προστεθεί μία προειδοποιητική επιγραφή ή ένας πρόλογος που θα εξηγεί το ιδεολογικό πλαίσιο της εποχής, όπως συμβαίνει και στην αγγλική έκδοση του κόμικ.

Κατά την ακροαματική διαδικασία του 2011, ο Μοντόντο, που διαμένει στο Βέλγιο, δήλωσε πως το «Τεντέν στο Κονγκό» είναι ένα «κόμικ ρατσιστικό, το οποίο υπεραμύνεται της αποικιοκρατίας και της ανωτερότητας της λευκής επί της μαύρης φυλής».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος Αλέν Μπέρενμπομ, ο οποίος εκπροσωπούσε τον εκδοτικό οίκο, που κατά την ακροαματική διαδικασία είχε επικαλεστεί την ελευθερία της έκφρασης, εξέφρασε τη «βαθιά ικανοποίησή του» για την απόφαση της έδρας.

«Είναι μία υγιής απόφαση και συνετή, σύμφωνα με την οποία ένα έργο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μέσα στο ιστορικό και ιδεολογικό του πλαίσιο και να το συγκρίνουμε με τις πληροφορίες και τα κλισέ της εποχής του», δήλωσε.