Έμμονες Συμπεριφορές

Έμμονες Συμπεριφορές!

Έμμονες Συμπεριφορές.(Πηγή φώτο:susangarrettdogagility.com)

Μάσημα αντικειμένων, σκάψιμο, γάβγισμα, μάσημα αντικειμένων, σκάψιμο, γάβγισμα, μάσημα αντικειμένων.

Οι έμμονες συμπεριφορές είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που πολλά σκυλιά καταλήγουν αδέσποτα στους δρόμους ή παρατημένα σε καταφύγια ζώων.

Τον περισσότερο χρόνο, αυτά είναι σκυλιά που ζουν σε οικογένειες και είναι φιλικά, πιστά και καλά σκυλιά πάντα και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Όμως οι «άνθρωποί» τους δεν μπορούν πια να αντιμετωπίσουν το μάσημα αντικειμένων, το σκάψιμο ή το γάβγισμά τους.

Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα σκυλιά δίνονται σε άλλα άτομα και εκδηλώνουν την ίδια έμμονη συμπεριφορά, και έτσι γίνεται φαύλος κύκλος.

Γιατί ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ τα σκυλιά;

Και οι τρεις αυτές συμπεριφορές είναι αρκετά συνηθισμένες για έναν σκύλο να τις κάνει. Ένας σκύλος που είναι ξαπλωμένος με ένα καλό «μάσημα» είναι ένας χαρούμενος σκύλος! Τα σκυλιά φτιάχνουν τα δικά τους «κρεβάτια» σκάβοντας μια τρύπα στο χώμα.

Τα κρατάει ζεστά το χειμώνα και δροσερά το καλοκαίρι. Τα άγρια σκυλιά, και μερικά κατοικίδια απολαμβάνουν τον ήχο της φωνής τους, και τους αρέσει να «τραγουδάνε στο φεγγαρόφως».

Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν εμείς οι άνθρωποι θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό για τα σκυλιά να κάνουν αυτό που είναι στη φύση τους.

Αναρωτηθείτε το εξής:

Θέλω ο σκύλος μου να σταματήσει τελείως τη συμπεριφορά του (μάσημα αντικειμένων, σκάψιμο ή γάβγισμα) ή θέλω να μην την κάνει τόσο πολύ;

Αν θέλετε ο σκύλος σας να σταματήσει τελείως αυτή τη συμπεριφορά του, πιστεύουμε ότι ζητάτε πάρα πολλά από τον σκύλο σας. Θα θέλατε να σταματήσετε τελείως να κάνετε ένα από τα αγαπημένα σας πράγματα; Ποιο είναι το αγαπημένο χόμπυ σας; Θα ήσασταν ευτυχισμένοι αν δεν μπορούσατε να το ξανακάνετε; Και σχετικά με το πώς περνάτε την ώρα σας όταν βαριέστε; Θα θέλατε να σταματήσετε να βλέπετε τηλεόραση για πάντα.

Το μάσημα αντικειμένων, το σκάψιμο και το γάβγισμα είναι φυσικές συμπεριφορές για τα σκυλιά. Μην προσπαθείτε να καταστείλετε τελείως τα φυσικά ένστικτά τους, αντ’ αυτού αλλάξτε τους κατεύθυνση.

Να είσαστε ρεαλιστές με τις προσδοκίες σας. Ο σκύλος σας είναι σκύλος, όχι άνθρωπος. Αφήστε τον να είναι σκύλος.

Μα ο σκύλος μου είναι μανιακός με τις εμμονές του!

Αν ο σκύλος σας κάνει υπερβολικά αυτές τις φυσικές συμπεριφορές του, πρώτα απ’ όλα πρέπει να καταλάβετε την πιθανή αιτία για την υπερβολική συμπεριφορά του σκύλου σας.

Στρες αποχωρισμού

Κάποια σκυλιά βιώνουν έντονη ανησυχία όταν μένουν μόνα τους. Ένας σκύλος που δείχνει την έμμονη συμπεριφορά του αμέσως μόλις (ή σύντομα αφού) τον αφήσετε μόνο πιθανώς εκδηλώνει στρες αποχωρισμού.

Αν ο σκύλος σας εκδηλώνει τέτοια συμπεριφορά, διαβάστε το άρθρο «Πώς να Χειριστείτε το Στρες Αποχωρισμού».

Ανία

Τα περισσότερα σκυλιά που έχουν κάνει συνήθειά τους κάποιες έμμονες συμπεριφορές αισθάνονται ανία, δηλαδή βαριούνται. Τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα, έχουν ανάγκη να κοινωνικοποιούνται με άλλα σκυλιά.

Έχετε σκεφτεί να πάρετε κι άλλον σκύλο; Δυο σκυλιά που τα πάνε καλά μπορούν να απασχολούν το ένα το άλλο για ώρες και να ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια μεταξύ τους απ’ ότι θα μπορούσαν να κάνουν ποτέ με έναν άνθρωπο! Αν το να πάρετε έναν ακόμη σκύλο δεν είναι στα σχέδιά σας, σκεφτείτε ένα «παιδικό σταθμό» για σκύλους.

Προσπαθήστε να βρείτε ένα γείτονα με σκύλο, και τρεις φορές την εβδομάδα περίπου, πηγαίνετε τον σκύλο σας σε αυτόν τον γείτονα, ή ζητήστε του να φέρει τον σκύλο του σε σας.

Αυτό θα προσφέρει στον δικό σας σκύλο λίγη παρέα και κοινωνική συναναστροφή με σκύλο. Επίσης, να γνωρίζετε ότι ένας νέος σκύλος μπορεί να μάθει όλες τις κακές συνήθειες του παρόντος σκύλου σας. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να βρεθείτε με δυο μανιώδεις σκύλους με έμμονες συμπεριφορές!

Μοναξιά

Μήπως ο σκύλος σας μένει εγκαταλελειμμένος στην αυλή όλη την ημέρα, κάθε μέρα; Ή είναι ένας σκύλος που μένει «μόνιμα» έξω από το σπίτι; Τα σκυλιά είναι αγελαία ζώα και έχουν έντονο το ένστικτο της αγέλης.

Έχουν έντονη ανάγκη να περιλαμβάνονται στην οικογένεια. Το να πηγαίνετε έξω στην αυλή για να ταίσετε και να επισκεφτείτε τον σκύλο σας για 20 λεπτά την ημέρα δεν σημαίνει ότι τον περιλαμβάνετε στην οικογένεια.

Νοητικά ολοκληρωμένος

Τα σκυλιά είναι ιδιαίτερα ευφυή όντα. Το να κάνουν κύκλους μέσα στην ίδια αυλή κάθε μέρα δεν τους προσφέρει ιδιαίτερα νοητικά ερεθίσματα! Στα περισσότερα σκυλιά αρέσει να νιώθουν παραγωγικά.

Τους αρέσει να έχουν μια «δουλειά» να κάνουν. Αν δεν μπορείτε να πάρετε μαζί τον σκύλο σας στη δουλειά, τότε βρείτε κάποιο μέρος που να μπορείτε να τον πάρετε μαζί σας.

Τα μαθήματα βασικής υπακοής είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να περάσετε χρόνο με τον σκύλο σας, όπως και τα αγωνίσματα Agility, Flyball, Tracking, Frisbee για ακόμη περισσότερη νοητική και σωματική άσκηση!

Απομόνωση

Τα σκυλιά που είναι αποκλεισμένα από το σπίτι και/ή αποκλεισμένα από το να κοιμούνται στην κρεβατοκάμαρά σας μπορεί να νιώθουν ότι απομονώνονται από την «αγέλη» (την οικογένειά σας). Το σπίτι σας είναι η «φωλιά» σας, όπου όλα τα «μέλη της αγέλης» συγκεντρώνονται και απολαμβάνουν την σημαντική εμπειρία του δεσίματος με το να κοιμούνται στον ίδιο χώρο.

Πολλές έμμονες συμπεριφορές αρχίζουν να εξαφανίζονται όταν ένας σκύλος αρχίζει να κοιμάται στην κρεβατοκάμαρα! Μήπως κάποιος από τους παραπάνω λόγους φαίνεται να ταιριάζει στον σκύλο ή την περίπτωσή σας; Δουλέψτε στο λόγο για τον οποίο ο σκύλος σας έχει εμμονές, εκπαιδεύστε τον σε βασική υπακοή και αφήστε τον να γίνει μέλος της οικογένειας.

Αν δεν νιώθετε ότι είσαστε σε θέση να περιλάβετε τον σκύλο σας στην καθημερινή σας ζωή ίσως να θέλετε να σκεφτείτε να του βρείτε ένα σπίτι που να μπορεί να του προσφέρει την προσοχή, την ασφάλεια και την κοινωνική ζωή για την οποία διψάει ο σκύλος. Αν δένετε τον σκύλο σας, διαβάστε το άρθρο «Ο Σωστός τρόπος να δένετε τον σκύλο σας»

Πηγή άρθρου: stardogs.gr