Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις-θρίλερ με την τρόικα

Τρόικα

Τρόικα

Σοβαρότατες διαφωνίες προέκυψαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, η οποία διεκόπει προκειμένου ο υπουργός να ενημερώσει τηλεφωνικά των πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. «Αγκάθια» παραμένουν ο κατώτατος μισθός, η κατάργηση των τριετιών και η περικοπή στο μισό των αποζημιώσεων. Αυτή την ώρα συνεχίζεται η συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Α. Μανιτάκη, ενώ θα ακολουθήσει σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα.

Στις χθεσινές μαραθώνιες επαφές του κυβερνητικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, η τρόικα επανέφερε στο τραπέζι τις σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά απαιτώντας ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Η τρόικα θέτει επιτακτικά το θέμα της μείωσης των αποζημιώσεων μέσω του μη συνυπολογισμού των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων σε αυτήν και του δραστικού περιορισμού του χρόνου προειδοποίησης.

Στη συζήτηση τίθεται και το θέμα της αντικατάστασης της ποσοστιαίας αύξησης των τριετιών από την χορήγηση ενός συγκεκριμένου ποσού που θα από την κυβέρνηση με το νέο μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου 2013.

Παράλληλα οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στα ωράρια εργασίας και της αύξησης των εργασίμων ημερών. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι συμφωνία για τα εργασιακά θα επέλθει σύντομα, ίσως και αύριο.

Αποκαλυπτικό όσον αφορά στο περιεχόμενο των επερχόμενων αλλαγών είναι το προσχέδιο που έχει αποστείλει η τρόικα στην ελληνική πλευρά και το οποίο έφερε στη δημοσιότητα το κεντρικό δελτίο του Mega, το Σάββατο.

Στο συγκεκριμένο προσχέδιο προβλέπονται:

  • Για τον κατώτατο μισθό: «Με το νέο πλαίσιο, ο κατώτατος βασικός μισθός, οι ωριμάνσεις και τα οικογενειακά επιδόματα, που ορίζει σήμερα η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, θα αντικατασταθούν σταδιακά από έναν μηχανισμό κατώτατου μισθού ο οποίος θα νονμοθετηθεί από την κυβέρνηση αφού γίνουν οι διαβουλευσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτό το σύστημα του κατωτατου μισθού θα αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή από την πρώτη Απριλίου του 2013 και θα ολοκληρωθεί το Απρίλιο του 2015». Προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια εργασία και εξαήμερη εβδομαδα δουλειάς.
  • Για το ωράριο εργασίας: «Μεγαλύτερη ευελιξία στην διευθέτηση των συνολικών ωρων εργασίας ανα εβδομάδα, που καλύπτει το μάξιμουμ των ημερών εργασίας, των ωρών εργασίας και τους περιορισμούς στις βάρδιες και στις άδειες».
  • Για τη μείωση των αποζημιώσεων: Υπάρχει μία ασαφής διατύπωση που μπορεί να ερμηνευθει και ως πρόταση για μείωση των αποζημιώσεων έως και 50%. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι αναφορικά με το κόστος απόλυσης θα πρέπει “να μειωθεί η περίοδος προειδοποίησης στους 3 μήνες και η αποζημίωση έως 12 μήνες”.

Τέλος οι φοροαπαλλαγές – Επιμένουν σε απολύσεις
Επιπλέον, στη χθεσινή συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο, αποφασίστηκε η αναδρομική κατάργηση των φοροαπαλλαγών από φέτος, η οποία αποδίδεται στη «μαύρη τρύπα» 1 δισ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Εθνους του Σαββάτου,

Τέλος, η τρόικα επιμένει ως γνωστόν και στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ χθες, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση προτιμά να αναφέρεται σε αυτό ως “διαθεσιμότητα”.

email
Πηγή άρθρου: ethnos.gr