Εντοπίστηκαν τρία αρχαία ναυάγια μεταξύ Παξών και Κέρκυρας

Εντοπίστηκαν τρία αρχαία ναυάγια

Εντοπίστηκαν τρία αρχαία ναυάγια.

Από τις 11 έως τις 17 Μαΐου, διενεργήθηκε αρχαιολογικός έλεγχος στην προβλεπόμενη όδευση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Ιταλίας «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κέρκυρας και Παξών, από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.

Ο έλεγχος έγινε σε όλο το μήκος του αγωγού εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καλύπτοντας μία έκταση περίπου 200 τ. χλμ., μέγιστο βάθος 1400μ. και έως τα όρια της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία. Στην έρευνα  εντοπίσθηκαν και ελέγχθηκαν 12 στόχοι, από τους οποίους τρεις αποδείχθηκαν ότι ήταν αρχαία και ιστορικά ναυάγια.

Το πρώτο ονομάσθηκε «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 1» και εντοπίσθηκε σε βάθος 1180μ.. Πρόκειται για ναυάγιο ρωμαϊκών χρόνων, κατά μία πρώτη εκτίμηση του 3ου αι. μ.Χ.

Το δεύτερο ναυάγιο, ονομάσθηκε «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2», εντοπίσθηκε σε βάθος 1375μ. και πρόκειται μάλλον για ναυάγιο πλοίου της ίδιας περιόδου με το προηγούμενο.

Το τρίτο ναυάγιο, «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 3», εντοπίσθηκε σε βάθος 1260μ. και πρόκειται για πλοίο μάλλον νεώτερων χρόνων, πιθανώς 17ου – 18ου αιώνα.

Η πρώτη αυτή έρευνα βαθέων υδάτων αποδεικνύει την μεγάλη συχνότητα διέλευσης πλοίων από την περιοχή, ήδη από την αρχαιότητα. Τα τρία ναυάγια που εντοπίσθηκαν, είναι τα βαθύτερα εντοπισμένα αρχαία ναυάγια της Μεσογείου, μέχρι σήμερα.

email
Πηγή άρθρου: lifo.gr