Έως το πρωί της Τρίτης η εκταμίευση της δόσης των 34,3 δισ. ευρώ

Έως το πρωί της Τρίτης η εκταμίευση της δόσης των 34,3 δισ. ευρώ

Έως το πρωί της Τρίτης η εκταμίευση της δόσης των 34,3 δισ. ευρώ

Σήμερα, Δευτέρα ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης θα λάβει η Ελλάδα την πρώτη δόση των 34,3 δισ. ευρώ στα πλαίσια του μηχανισμού στήριξης.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ολοκληρώσει από την πλευρά της όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την υποδοχή της δόσης, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα χρησιμοποιηθεί έως τα τέλη της εβδομάδας.

«Αναμένουμε από τον EFSF να προχωρήσει στην εκταμίευση. Σήμερα ή το αργότερο αύριο το πρωί θα έχουμε τη δόση», δήλωσε για το θέμα κυβερνητικό στέλεχος στο in.gr.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως σήμερα ή αύριο θα εκταμιευθούν 18,3 δισ. ευρώ και την Τετάρτη θα έλθουν τα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως τα 27,3 δισ. ευρώ, από τα 34,3 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης θα χρησιμοποιηθούν για τον διακανονισμό της επαναγοράς ομολόγων και την κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών.

Στις 18 Δεκεμβρίου θα εκταμιευθούν τα 11,3 δισ. ευρώ (υπό τη μορφή ομολόγων του EFSF) που θα καλύψουν το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, καθώς θα γίνει ο διακανονισμός των ομολόγων ονομαστικής αξίας 31,9 δισ. ευρώ που προσφέρθηκαν στο πρόγραμμα και από την απόσυρση των οποίων το Δημόσιο θα μειώσει το χρέος του κατά 10% του ΑΕΠ περίπου.

Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα δοθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στα τέσσερα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα τα 16 δισ. ευρώ (ξανά υπό τη μορφή ομολόγων του EFSF), από τα συνολικά 23 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ώστε οι τράπεζες να ικανοποιούν το ελάχιστο όριο 9% του δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1).

Με την προϋπόθεση, αυτή οι Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσουν την προσεχή Παρασκευή στη δημοσιοποίηση των οικονομικών τους καταστάσεων.

Από τα 34,3 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης το 20% θα διοχετευθεί για την κάλυψη αναγκών του προϋπολογισμού.

Τις επόμενες 10 ημέρες θα εκταμιευθούν χρήματα για να καλύψουν κυρίως ανάγκες που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κ.ά.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν και ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης προς ιδιώτες.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ξεπερνούν σήμερα τα 10 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών φόρων.

Προτεραιότητα θα δοθεί στην καταβολή των εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, στην αποπληρωμή οφειλών προς εξαγωγικές επιχειρήσεις αλλά και στην εξόφληση ξένων και εγχώριων εταιρειών.

email
Πηγή άρθρου: in.gr