Επιχειρήσεις “πλυντήρια” έστηνε ο Μάκης Ψωμιάδης

Μάκης Ψωμιάδης

Μάκης Ψωμιάδης

Εταιρείες-πλυντήρια, πληρωμές μετρητών σε σακούλες και τοποθέτηση ανθρώπων της απολύτου εμπιστοσύνης του σε θέσεις-κλειδιά ώστε να μπορεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο από το παρασκήνιο, ήταν η μεθοδολογία που ακολουθούσε ο Μάκης Ψωμιάδης, όπως περιγράφεται στο εισαγγελικό πόρισμα, για να μπορεί ανενόχλητος να ξεπλένει μαύρο χρήμα.

Τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού, των ακινήτων και της εκτροφής αλόγων θεωρούνται από τις Αρχές εταιρείες – πλυντήρια. Η ιδανική μέθοδος είχε βρεθεί με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ώστε οι διοικούντες να μπορούν χωρίς να αφήνουν ίχνη να επενδύουν και να νομιμοποιούν εκατομμύρια ευρώ.

«Ο Μάκης Ψωμιάδης επιλέγοντας ως πάγια τακτική να παραμένει στο παρασκήνιο των δραστηριοτήτων του φαίνεται να χρησιμοποιεί ένα δίκτυο συγγενικών του προσώπων και φίλων, ώστε να ελέγχει εταιρείες οι οποίες συνδέονται με τα ενδιαφέροντά του. Μέσω, δε, του πολύπλοκου δικτύου εταιρειών, παρένθετων προσώπων, τραπεζικών λογαριασμών, επαγγελματικών επαφών που με μεθοδικότητα έστησαν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, διακινήθηκαν, αποκρύβησαν και τοποθετήθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά, ενώ δεν προκύπτει η κατάληξη μεγάλων χρηματικών ποσών, τα οποία προφανώς έχουν στη διάθεσή τους τα συγκεκριμένα πρόσωπα, σε τόπο και με μορφή που δεν είναι ακόμη γνωστά», επισημαίνει στο πόρισμά της η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου.

Από τον φορολογικό έλεγχο που συνεχίζεται – σύμφωνα πάντα με το εισαγγελικό πόρισμα – «ο Σταύρος Ψωμιάδης για τα οικονομικά έτη 2003, 2007, 2008, 2009 και 2010 προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή φόρου εισοδήματος απέκρυψε καθαρά εισοδήματα που ανέρχονται συνολικά σε 5.121.764,02 ευρώ. Επιπλέον, δεν πλήρωσε ούτε την έκτακτη εισφορά που ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει, όπως κάθε φορολογούμενος πολίτης».

Και ενώ η σύζυγος του Μάκη Ψωμιάδη αναμένει τη σειρά της να απολογηθεί, οι συνήγοροι του προφυλακισμένου γιου της, Άγγελος Πάρσαλης και Γιάννης Μοροζίνης, μιλούν για «προαποφασισμένη προσωρινή κράτηση, που δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου». Και αφού παραθέτουν συγκεκριμένες ημερομηνίες, θέλοντας να δείξουν ότι όλα σε αυτή την υπόθεση έγιναν πολύ βιαστικά, θέτουν το ερώτημα «τότε, ποιες και πόσες αμφιβολίες καταλείπονται για την αμερόληπτη και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη;».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Χρήστος Στάθης που υπερασπίστηκε την κόρη του Μάκη Ψωμιάδη, Χριστίνα, η οποία αφέθηκε ελεύθερη με όρους, στηλιτεύει την οικογενειακή ευθύνη, κάτι που, όπως λέει, «δεν προβλέπεται στο δικό μας δικαιϊκό σύστημα, όπως άλλωστε σε καμία δημοκρατική χώρα. Θεωρώ ότι όσο εμπλουτίζεται η δικογραφία στο στάδιο της ανάκρισης, οι κατηγορίες θα απομυθοποιούνται».

email
Πηγή άρθρου: Τα Νέα