Η αλήθεια για το σκύλο που «λιποθυμά»

Η αλήθεια για το σκύλο που «λιποθυμά»

Η αλήθεια για το σκύλο που «λιποθυμά»

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί ένα πολύ συγκινητικό βίντεο με ένα σκυλάκι το οποίο «λιποθυμά» όταν βλέπει μετά από 2 χρόνια την ιδιοκτήτριά του. H αλήθεια είναι ότι το σκυλάκι χαίρεται πολύ, αλλά ποια μπορεί να είναι η επιστημονική εξήγηση της «λιποθυμίας» του;

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το σκυλάκι μπορεί να πάσχει από ναρκοληψία, ένα νευρολογικό πρόβλημα. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ναρκοληπτικών σκύλων εκδηλώνονται βραχεία επεισόδια καταπληξίας, αιφνίδια δηλαδή απώλεια του μυϊκού τόνου συχνά ως αποτέλεσμα έντονης συναισθηματικής συγκίνησης.

Άνθρωποι με το ίδιο νευρολογικό πρόβλημα μπορούν σε κάποια περίπτωση έντονης χαράς, άγχους ή συγκίνησης, να σωριαστούν στο πάτωμα, να χάσουν το μυϊκό τόνο του κεφαλιού τους ή των χεριών τους, π.χ. να πέσουν πράγματα που κρατούν στα χέρια τους, αλλά συνήθως δε χάνουν τις αισθήσεις τους.

Άλλη πιθανή αιτία, μπορεί να είναι κάποιο πρόβλημα στο πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο ευθύνεται στο να κρατάει χαμηλό το ρυθμό της καρδιάς, κάτι σαν το «χαλινάρι» της καρδιάς, όπως περιγράφεται στη φυσιολογία.

Έντονη ενεργοποίηση του πνευμονογαστρικού νεύρου κατά τη διάρκεια κάποιας συναισθηματικής συγκίνησης μπορεί να προκαλέσει ξαφνική πτώση του ρυθμού της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης, φαινόμενο το οποίο ονομάζεται αγγειοπαρασυμπαθητική/νευροκαρδιογενής συγκοπή.

Ανεξάρτητα από την αιτία και παθοφυσιολογία του φαινομένου, ναρκοληψία ή παρασυμπαθητικομιμητική συγκοπή, η περαιτέρω κτηνιατρική διερεύνηση και αντιμετώπιση είναι απαραίτητη. Παράλληλα, όμως, για ακόμη μια φορά τονίζεται, κάτι που ίσως στους περισσότερους ανθρώπους που συμβιώνουν με ζώα είναι γνωστό, πως τα ζώα μπορούν να βιώσουν έντονες συναισθηματικές συγκινήσεις, αντίστοιχες με αυτές του ανθρώπου.

Χρήστος Η. Καραγιάννης Κτηνίατρος Προβλημάτων Συμπεριφοράς Κατοικίδιων Ζώων, MSc, MRCVS, Resident of the European College of Animal Welfare and Behavioural Medicine (ECAWBM-BM)

email
Πηγή άρθρου: vetmenow.gr