Αστεροειδής σε μέγεθος πολυκατοικίας θα περάσει απόψε κοντά από τη Γη

Αστεροειδής

Αστεροειδής

«Ξυστά» από τη Γη θα περάσει απόψε ένας τεράστιος αστεροειδής, που έχει μέγεθος όσο μια μικρή πολυκατοικία. Σε μία απόσταση μόλις 95.000 χιλιομέτρων, δηλαδή περίπου το ένα τέταρτο της απόστασης Γης-Σελήνης θα γίνει σίγουρα ορατός απο τη Γη, ωστόσο η NASA διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει κάποιος κίνδυνος πρόσκρουσης με τον πλανήτη μας.

Ο διαστημικός βράχος με την ονομασία «2012 TC4», έχει μήκος περίπου 17 μέτρων και ανακαλύφθηκε πρόσφατα, στις 4 Οκτωβρίου, ενώ από εκείνη την ημέρα οι επιστήμονες της NASA παρακολουθούν συνεχώς την πορεία του.

Πρόκειται για τον δεύτερο αστεροειδή αυτή την εβδομάδα, που θα περάσει ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη. Στις 7 Οκτωβρίου, ένας ακόμη μεγαλύτερος αστεροειδής, ο “2012 TV”, μήκους 32 μέτρων, πέρασε σε απόσταση 255.000 χιλιομέτρων, δηλαδή περίπου 0,7 φορές η απόσταση Γης – Σελήνης

Η NASA επιτηρεί διαρκώς το διάστημα για να εντοπίσουν αστεροειδείς, που η τροχιά τους θα μπορούσε να διασταυρωθεί με αυτή της Γης, γεγονός που θα αποτελούσε απειλή για τον πλανήτη μας, πιθανώς πολύ σοβαρή αν ο αστεροειδής είναι μεγάλος, ενώ συμπληρώνουν ότι αποτελεί ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός ότι είναι σχετικά συχνό το φαινόμενο να περνάνε αστεροειδείς ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη, αν και συνήθως είναι μικροί.

Για όσους θέλουν να παρατηρήσουν την πορεία του αστεροειδή, δύο αστρονομικές ομάδες, το ιταλικό Virtual Telescope Project και η Slooh Space Camera, θα προσφέρουν ζωντανή διαδικτυακή αναμετάδοση του ταξιδιού του αστεροειδούς από τη γειτονιά της Γης.

Στην πρώτη περίπτωση μετά τις 20:30 ώρα Ελλάδος στη διεύθυνση www.astrowebtv.org και στη δεύτερη μετά τα μεσάνυχτα στη διεύθυνση www.slooh.com. Οι έμπειροι ερασιτέχνες αστρονόμοι επίσης θα μπορούν να δουν τον αστεροειδή και με ένα σχετικά μικρό τηλεσκόπιο.

email
Πηγή άρθρου: iefimerida.gr