Διαστημόπλοιο εκτοξεύεται στον Δία με ελληνική συμμετοχή

Διαστημόπλοιο εκτοξεύεται στον Δία με ελληνική συμμετοχή

Διαστημόπλοιο εκτοξεύεται στον Δία με ελληνική συμμετοχή

Το 2022, αναμένεται να εκτοξευθεί το πρώτο ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο για τον Δία και τους παγωμένους του δορυφόρους, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), στις 21 Φεβρουαρίου.

Το διαστημόπλοιο θα είναι εφοδιασμένο με ένα επιστημονικό όργανο που σχεδιάζεται και από Έλληνες επιστήμονες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», συμμετοχή στην κατασκευή του εν λόγω οργάνου θα έχει και η Ακαδημία Αθηνών μέσω του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας, καθώς ο Επόπτης του Γραφείου Σταμάτης Κριμιζής είναι ένας από τους συνεργαζόμενους ερευνητές της ομάδας ανάπτυξης του οργάνου.

Μέρος επίσης λαμβάνει και ως συνεργαζόμενος ερευνητής, ο επίκουρος καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, Θεόδωρος Σαρρής, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελληνική συμμετοχή σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος θα συνεχιστεί και την επόμενη γενιά. Το διαστημόπλοιο θα εκτοξευθεί με με έναν πύραυλο Ariane 5 και θα ταξιδέψει 7,5 χρόνια για να φθάσει στο Δία.

Θα αξιοποιήσει για το λόγο αυτό τη βαρύτητα της Γης και της Αφροδίτης. Από τον Ιανουάριο του 2030 και για 2,5 χρόνια, θα περιφέρεται στο σύστημα του Δία, μελετώντας τους πόλους του, την ατμόσφαιρα, τη μαγνητόσφαιρα αλλά και τους δορυφόρους, Καλλιστώ και Γανυμήδη.

email
Πηγή άρθρου: athensvoice.gr