Έλληνας ερασιτέχνης αστρονόμος δημιούργησε χάρτη ανακλαστικότητας

Χάρτης ανακλαστικότητας

Χάρτης ανακλαστικότητας

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο κάνουν όλο και πιο αισθητή τη συμβολή τους στην πρόοδο της αστρονομίας, στο πλευρό των επαγγελματιών αστρονόμων. Απτό παράδειγμα αποτελεί ο Εμμανουήλ Καρδάσης, μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, ο οποίος, με ένα «χομπίστικο» τηλεσκόπιο διαμέτρου 11 ιντσών, μια κάμερα, έναν υπολογιστή και τις αναγκαίες ικανότητες παρατήρησης, κατάφερε για πρώτη φορά να δημιουργήσει ένα χάρτη της ανακλαστικότητας (albedo) του δορυφόρου Γανυμήδη του Δία.

Το επίτευγμά του, που θεωρείται ενθαρρυντικό για τις μελλοντικές δυνατότητες συνεισφοράς της ερασιτεχνικής αστρονομίας, παρουσιάζεται σήμερα στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Πλανητικής Επιστήμης, της σημαντικότερης ευρωπαϊκής συνάντησης πλανητικών και άλλων επιστημόνων από όλο τον κόσμο, η οποία φέτος θα διαρκέσει από τις 23 έως τις 28 Σεπτεμβρίου.

Ο χάρτης απεικονίζει με λεπτομέρεια τις περιοχές μεγαλύτερης ανακλαστικότητας του Γανυμήδη, δείχνοντας σε ποιά σημεία τα υλικά της επιφάνειας είναι πιο φωτεινά ή πιο σκοτεινά. Ο χάρτης του Καρδάση εμφανίζει σημαντική επικάλυψη με επαγγελματικές φωτογραφίες της επιφάνειας του δορυφόρου, αναδεικνύοντας περιοχές όπως η χαμηλή και σκοτεινή «περιοχή Νίκολσον» ή η «Φρυγία Σούλκους», ένα δίκτυο αυλακώσεων μήκους 3.700 χιλιομέτρων.

email