Γυναίκα, το «ισχυρό» φύλο

Γυναίκα, το «ισχυρό» φύλο

Γυναίκα, το «ισχυρό» φύλο

Οι μεταλλάξεις στο μιτοχονδριακό DNA κάνουν τους άνδρες να γερνούν πιο γρήγορα σε σχέση με τις γυναίκες, με συνέπεια οι τελευταίες να έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Αυτό υποστηρίζει μία νέα αυστραλο-βρετανική επιστημονική έρευνα, που βασίζεται στη μελέτη αρσενικών και θηλυκών μυγών για να εξάγει γενικότερα συμπεράσματα σχετικά με τη βιολογία και άλλων ειδών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Οι ερευνητές της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου Μόνας της Μελβούρνης και του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, με επικεφαλής τον δρα Ντέιμιαν Ντάουλινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας Current Biology, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν τα μιτοχόνδρια των μυγών, δηλαδή τα τμήματα εκείνα των κυττάρων που παράγουν ενέργεια από τις τροφές και υπάρχουν σε σχεδόν όλα τα ζωικά κύτταρα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια σειρά από διαδοχικές μεταλλάξεις που συσσωρεύονται στο DNA των μιτοχονδρίων, επιδρούν αρνητικά στο πόσο γρήγορα οι άνδρες γερνάνε (άρα πεθαίνουν και νωρίτερα), ενώ δεν έχουν την ίδια αρνητική επίδραση στη γήρανση των γυναικών.

Πηγή άρθρου: zougla.gr