Ο υγρός τάφος του Τιτανικού

Τιτανικός

Τιτανικός(Πηγή φωτογραφίας:nooz.gr)

Είναι ένα από τα πιο “διάσημα” ναυάγια στην ιστορία της ανθρωπότητας, όμως ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας εικόνες, που αποτυπώνουν με κάθε λεπτομέρεια το μέγεθος της καταστροφής και τα προσωπικά αντικείμενα επιβατών.

 Ερευνητές, με τη βοήθεια υποβρυχίων ραντάρ, κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν πλήρη χάρτη με τα απομεινάρια του άλλοτε “αβύθιστου” πλοίου, που σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένα σε ακτίνα 3 έως 5 μιλίων, από το κουφάρι του Τιτανικού.

 Η ερευνητική ομάδα ελπίζει, με τα νέα στοιχεία να ρίξει εκ νέου φως στο τι συνέβη εκείνη τη μοιραία νύχτα, πριν από 100 χρόνια, όταν το πλοίο συγκρούστηκε με παγόβουνο και βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, παίρνοντας μαζί του στον υγρό τάφο περισσότερους από 1.500 ανθρώπους.

 Περισσότερες από 100.000 νέες φωτογραφίες βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας, απαθανατίζοντας εκατοντάδες αντικείμενα από το πλοίο, όπως κείνται σήμερα στον λασπώδη βυθό.

 Οι επιστήμονες που έχουν αφιερωθεί στην εξερεύνηση του Τιτανικού, που βυθίστηκε κατά το παρθενικό ταξίδι του από το Σάουθαμπτον της Βρετανίας στη Νέα Υόρκη, γνώριζαν για περισσότερα από 25 χρόνια το ακριβές σημείο, όπου “προσγειώθηκε” μετά το ναυάγιο.

 Δεν είχαν όμως ποτέ άλλοτε στη διάθεσή τους τόσο εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα, όπως τα συγκεκριμένα υποβρύχια ραντάρ, ενώ οι χάρτες από το πλοίο ήταν ημιτελείς.

 “Με τους παλιούς χάρτες ήταν σαν να προσπαθούσαμε να βρούμε το δρόμο σε έναν σκοτεινό λαβύρινθο, με την βοήθεια μόνο ενός μικρού φακού.

Με τα σύγχρονα ραντάρ, όμως, αυτός ο λαβύρινθος ξαφνικά φωτίστηκε και πλέον μπορούμε να τον εξερευνήσουμε ακόμα και με μεγεθυντικούς φακούς καταγράφοντας κάθε λεπτομέρεια.

Ποτέ άλλοτε, δεν είχε γίνει κάτι αντίστοιχο στον Τιτανικό”, είπε ο ιστορικός και μελετητής του Τιτανικού, Παρκς Στίβενσον.

 Λεπτομέρειες από τα νέα ευρήματα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη, αλλά θα παρουσιαστούν σε ντοκιμαντέρ στις 15 Απριλίου, την ημέρα δηλαδή που θα συμπληρωθούν ακριβώς 100 χρόνια από το ιστορικό ναυάγιο.

 Στο υλικό που θα περιλαμβάνει το ντοκιμαντέρ, υπάρχουν, μεταξύ άλλων, φωτογραφίες από αντικείμενα, όπως τμήματα του πλοίου, μία περιστρεφόμενη πόρτα, τους τεράστιους λέβητες και ένα φανάρι από το κατάρτι.

Φωτογράφιση Τιτανικού

 

 

 

 

 

 

Φωτογράφιση Τιτανικού

 

Πηγή άρθρου: Daily Mail