Ο πολύτιμος ρόλος των γυναικών στις επιχειρήσεις

Ο ρόλος των γυναικών στην επιχείρηση

Ο ρόλος των γυναικών στην επιχείρηση

Καλύτερες οικονομικές επιδόσεις από τις αμιγώς ανδροκρατούμενες εταιρείες φαίνεται ότι έχουν οι επιχειρήσεις με συμμετοχή γυναικών στις εκτελεστικές επιτροπές…

Σύμφωνα με έρευνα της McKinsey, στο διάστημα 2007-2009, οι δεύτερες παρουσίασαν απόδοση ίδιων κεφαλαίων (ROE-Return on Equity) μεγαλύτερη κατά 41%, σε σχέση με τις πρώτες και μέσο περιθώριο λειτουργικού κέρδους (average EBIT margin) υψηλότερο κατά 56%.

Τα παραπάνω επισήμανε η Κάρολιν Τέρνερ, γενική γραμματέας του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Κατά την ίδια, οι εταιρείες στις οποίες οι γυναίκες αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 1/3 των μελών των ανώτερων διοικητικών ομάδων, ξεπερνούν σε επιδόσεις εκείνες, στις οποίες το φύλο δεν εκπροσωπείται.

«Η αύξηση της ποικιλίας (σε ό,τι αφορά τα φύλα) στα διοικητικά συμβούλια είναι κλειδί για την προώθηση αποδοτικής ανάπτυξης», σημείωσε η Τέρνερ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι το 2011-2012 μόλις το 16,1% των μελών διοικητικών συμβουλίων στις ΗΠΑ ήταν γυναίκες, ενώ ακόμη χαμηλότερο (13,7%) είναι το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ.

Ποια είναι τα δυνατά σημεία των γυναικών μάνατζερ; Κατά την Τέρνερ, μεταξύ άλλων το γεγονός ότι δεν αποκλείουν τους άλλους από τη λήψη αποφάσεων και ζητούν τη γνώμη τους, ότι ακούν προσεκτικά και στηρίζουν τους συνεργάτες τους, ότι είναι ικανές να εμπνέουν διανοητικά, αλλά και το ότι μπορούν να προσδιορίζουν με σαφήνεια τις προσδοκίες τους.

Η υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη και ο σύζυγος που αλλάζει πάνες στο μωρό

Την πεποίθηση ότι πολλές από τις ηγετικές ικανότητες, που απαιτούνται για την επιτυχή διοίκηση μιας επιχείρησης είναι γυναικείας φύσης, εξέφρασε η συγγραφέας και σύμβουλος σε θέματα ηγεσίας, Άλισον Μέιτλαντ.

Όπως είπε, οι γυναίκες έχουν «δυνατότητα αξιολόγησης 360 μοιρών», επικοινωνούν πιο ανοιχτά και είναι περισσότερο συνεργάσιμες, διαθέτουν συνήθως υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη (EQ), ενώ συχνά αμφισβητούν τους κανόνες, αντί να τους ακολουθούν τυφλά.

Η ίδια ανέφερε παραδείγματα γυναικών, που προσπαθούν να ισορροπήσουν ηγετικές θέσεις με την οικογένειά τους, ζητώντας τη συνδρομή των συζύγων τους. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη διαπραγμάτευσης με τους εργοδότες -από πλευράς των γυναικών στελεχών- ώστε να «κερδίζουν» προνόμια, που εξασφαλίζουν κάποια ισορροπία μεταξύ απασχόλησης και προσωπικής ζωής.

Όσον αφορά το πρώτο παράδειγμα, ανέφερε ενδεικτικά την περίπτωση της Σέριλ Σάντμπεργκ,επιχειρησιακής διευθύντριας του Facebook, η οποία έχει δηλώσει: «Οι γυναίκες πρέπει να διαλέγουν σύζυγο που στηρίζει τις φιλοδοξίες τους, όχι μόνο με λόγια ενθάρρυνσης, αλλά και κάνοντας τις μισές δουλειές του σπιτιού, από το ν’ αλλάζει πάνες, μέχρι να βάζει τα μισά πλυντήρια».

Σχετικά με το δεύτερο, ανέφερε το παράδειγμα ανύπαντρης μητέρας, ανώτατου στελέχους της «IBM Europe», που όταν της δόθηκε προαγωγή, αναγκάστηκε να αρνηθεί, γιατί δεν θα ήταν σε θέση να φροντίζει την ανήλικη κόρη της.

Τα επαγγελματικά της προσόντα, ωστόσο, ήταν τέτοια, που η διοίκηση έφτασε στο σημείο να τη ρωτήσει τι πρέπει να κάνει, ώστε να δεχτεί την προαγωγή.

Η γυναίκα διεκδίκησε ωράριο που θα της έδινε τη δυνατότητα να τρώει πρωινό με την κόρη της και να τη συνοδεύει στο σχολείο, αίτημα το οποίο έγινε αμέσως αποδεκτό!

Η Μογγολία σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά το χάσμα των φύλων

Στο μεταξύ, μόλις το 7% των στελεχών του top management στην Ελλάδα είναι γυναίκες, ενώ σε επίπεδο ΕΕ αυτές αμείβονται κατά μέσο όρο 17% χαμηλότερα από τους άντρες συναδέλφους τους, όπως επισήμανε η Λιάνα Γούτα, διευθύντρια Διαχείρισης Αλλαγών των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ).

Πρόσθεσε ότι το ερώτημα δεν είναι αν μπορούν να τα καταφέρουν οι γυναίκες στις επιχειρήσεις (γιατί σίγουρα μπορούν), αλλά πόσες τελικά τα έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη 2011 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων («gender gap»), η Ελλάδα κατατάσσεται 56η μεταξύ 135 χωρών, πίσω από τις χώρες Σρι Λάνκα (31η), Μογγολία (36η), Εκουαδόρ (45ο) και Βουλγαρία (51η).

«Κυρία και κύριοι καλησπέρα σας!»

Όταν η Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου, άρχισε να συμμετέχει σε συνέδρια, με την ιδιότητα του διευθυντικού στελέχους τής βιομηχανίας Μύλοι-Σόγιας Α.Ε., η προσφώνηση των προεδρευόντων των πάνελ ήταν συνήθως «κυρία και κύριοι» γιατί, όπως είπε, πολλές φορές δεν υπήρχε άλλη γυναίκα μάνατζερ στην αίθουσα…

Η ενεργή συμμετοχή της Μαρίνας Γιαβρόγλου – σήμερα διευθύνουσας συμβούλου – στη διοίκηση της εταιρείας ξεκίνησε το 1988. Όπως είπε μιλώντας στην εκδήλωση, «όλοι πίστευαν ότι μετά τον θάνατο του πατέρα μου (σ.σ. ιδρυτή των Μύλων) η επιχείρηση θα κλείσει», αλλά η ίδια διέψευσε τις προβλέψεις.

Ένα από τα πρώτα βήματα που έκανε μετά τον θάνατο του πατέρα της ήταν να μιλήσει σε όλα τα στελέχη, για να ανεβάσει το ηθικό τους και ακολούθως στους εργαζόμενους, ώστε να αυξήσει την πίστη και την αισιοδοξία τους για το μέλλον της εταιρείας.

Μετά ταξίδεψε στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, προκειμένου να γνωρίσει από κοντά όλους τους προμηθευτές της εταιρείας.

«Με σκληρή δουλειά πέτυχα να συνεχίσω την εταιρία και να κάνω σημαντικές επενδύσεις. Το γυναικείο ένστικτο με βοήθησε πολλές φορές, να κάνω τις σωστές επιλογές», κατέληξε.

email
Πηγή άρθρου: nooz.gr