Το παλιότερο σφράγισμα είναι 6.500 ετών

Το παλιότερο σφράγισμα είναι 6.500 ετών

Το παλιότερο σφράγισμα είναι 6.500 ετών.

Tο αρχαιότερο σφράγισμα του κόσμου φαίνεται ότι ανακάλυψαν επιστήμονες σε κομμάτι ανθρώπινης γνάθου. Ερευνητές του Διεθνούς Κέντρου Θεωρητικής Φυσικής της Ιταλίας ανέλυσαν το δόντι ενός άντρα που είχε βρεθεί σε σπήλαιο κοντά στην Τεργέστη πριν από 100 χρόνια αλλά το συγκεκριμένο στοιχείο είχε περάσει απαρατήρητο. Οι επιστήμονες δεν είναι απόλυτα σίγουροι αν το σφράγισμα έγινε πριν από το θάνατο του ατόμου (οπότε πρόκειται για μια πανάρχαια περίπτωση οδοντιατρικής παρέμβασης) ή αν έγινε μετά τον θάνατό του για άλλους λόγους, όπως για κάποιο μεταθανάτιο τελετουργικό. Θεωρούν ωστόσο πιθανότερη την πρώτη εκδοχή.

Η κοιλότητα που είχε δημιουργηθεί στον κυνόδοντα του άνδρα καλύφθηκε με κερί μέλισσας, για να διευκολύνεται η μάσηση. «Το εύρημα αυτό είναι ίσως η πιο αρχαία μαρτυρία της προϊστορικής οδοντιατρικής στην Ευρώπη και το αρχαιότερο γνωστό παράδειγμα της άμεσης θεραπευτικής», σύμφωνα με τους επιστήμονες. Έτσι ένα σφράγισμα μαρτυρά την επιτυχημένη αντιμετώπιση του πονόδοντου 6.500 χρόνια πριν!

Η σοβαρή βλάβη του δοντιού εκτιμάται ότι συνέβη επειδή οι νεολιθικοί άνθρωποι, χρησιμοποιούσαν τα δόντια τους όχι μόνο να για μασάνε τροφές, αλλά και για άλλες δραστηριότητες, π.χ. οι άνδρες για να μαλακώνουν τα δέρματα και να φτιάχνουν εργαλεία, ενώ οι γυναίκες για πλέξιμο.

email
Πηγή άρθρου: perierga.gr