Επιστημονικό λάθος σε ερώτημα της Φυσικής εντόπισε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών

Πανελλαδικές Εξετάσεις

Πανελλαδικές Εξετάσεις (Πηγή φωτογραφίας:tovima.gr)

Επιστημονικό λάθος εντόπισε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών στα θέματα της Φυσικής, κατακρίνοντας έντονα τα μέλη της Κεντρική Επιτροπής Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας.

«Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών ως ύστατη προσπάθεια να σώσει την τιμή και το κύρος της επιστήμης, ζητά συγνώμη για αυτά τα θέματα από τις μαθήτριες και τους μαθητές που διαγωνίστηκαν σήμερα. Καλούμε τους συναδέλφους βαθμολογητές μέχρι να υπάρξει διορθωτική ανακοίνωση, να μην προχωρήσουν στη διόρθωση των γραπτών».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Ένωσης: «Το θέμα Γ 4 όπως διατυπώθηκε είναι επιστημονικά λανθασμένο. Η ράβδος παίρνει αρκετή ενέργεια μέσω του έργου της δύναμης F ώστε να κάνει ανακύκλωση, με αποτέλεσμα η κινητική της ενέργεια να αυξάνει επ’ άπειρον».

Τα μέλη της Ένωσης αναφέρουν μεν ότι «τα θέματα της Φυσικής Κατεύθυνσης ήταν εντός διδαχθείσας ύλης», αλλά διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις για την επιλογή τους και κρίνουν ότι «εκτός από το πρώτο θέμα που αποτελούσε το 1\4 των θεμάτων (δηλαδή 25 μονάδες), τα υπόλοιπα απαιτούσαν μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερη διαίσθηση στη φυσική, σαν να επρόκειτο για διαγωνισμό ταλέντων φυσικής».

«Η χρονική διάρκεια των τριών ωρών δεν επαρκούσε για την αντιμετώπιση θεμάτων τέτοιου επιπέδου» τονίζει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών. «Ως αποτέλεσμα καταργείται η διαβάθμιση στην βαθμολογία και δεν ανταποκρίνεται στον σκοπό της, δηλαδή την εισαγωγή των μαθητών ανάλογα με το επίπεδο τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

email
Πηγή άρθρου: in.gr