«Έρχομαι ως φίλος» λέει στους Βαυαρούς ο Αντώνης Σαμαράς

Αντώνης Σαμαράς

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Βαυαρία και συναντάται την Κυριακή με τον Χορστ Ζεεχόφερ, πρωθυπουργό του κρατιδίου και πρόεδρο του CSU, αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ.

Στην ενίσχυση της κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών στοχεύει η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Μόναχο, ο οποίος εκφράζει σε συνέντευξή του σε βαυαρική εφημερίδα την ελπίδα του για επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Γερμανία. «Έρχομαι ως φίλος» λέει στην Münchner Merkur, δηλώνοντας επίσης αισιόδοξος ότι η οικονομική ανάκαμψη θα έρθει στο τέλος του 2013.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Βαυαρία και συναντάται την Κυριακή με τον Χορστ Ζεεχόφερ, πρωθυπουργό του κρατιδίου και πρόεδρο του CSU, αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ.

Σύμφωνα με προδημοσίευση αποσπασμάτων της συνέντευξης από το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), ο κ. Σαμαράς εκφράζει την πεποίθηση ότι η συνάντησή του με τον κ. Ζεεχόφερ θα ενισχύσει την κατανόηση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Είμαστε εταίροι, μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και ιδανικά, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα ο ένας από τον άλλο, αλλά έχουμε πολλά να κερδίσουμε, αν συνομιλούμε πιο πολύ. Προσβλέπω σε ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις μας» σημειώνει ο πρωθυπουργός και διαβεβαιώνει για την αποφασιστικότητά του να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα μέτρα.

«Σαφής στόχος μας είναι να αποτρέψουμε την χρεοκοπία. Θέλουμε ως κράτος να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας -πολιτικά και οικονομικά. Αυτός είναι ένας σκληρός αγώνας. Αλλά θα τον κερδίσουμε και θα γίνει μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Εν τω μεταξύ είναι αποστολή μας να αποδειχθούμε από κάθε άποψη αξιόπιστοι.

Δηλώνει δε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα την επόμενη χρονιά θα αφήσει πίσω της τη δυσκολότερη φάση της κρίσης και ότι περί το τέλος του 2013 θα ζήσει η χώρα μια ανάκαμψη.

Ήδη τώρα, αναφέρει, υπάρχουν ενθαρρυντικά δείγματα, όπως οι αποταμιεύσεις πολιτών στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αυξάνονται και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει 11 θέσεις στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας των χωρών παγκοσμίως. «Η ψυχολογία ήδη αλλάζει» συμπληρώνει.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός ερωτάται για τα δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία το όνομα της μητέρας του Γ.Παπανδρέου βρίσκεται στη λίστα Λαγκάρντ. «Δεν πρόκειται να κρίνω κανέναν μόνο από τους ισχυρισμούς εφημερίδων» αναφέρει ο πρωθυπουργός και συμπληρώνει: «Όλα ερευνώνται εξονυχιστικά. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Αλλά δεν χτυπώ κανέναν κάτω από τη ζώνη.»

Και συνεχίζει: «Έχω ήδη προτείνει σημαντικές αλλαγές στο νόμο για τους πολιτικούς και τη συμπεριφορά τους. Είμαστε Ευρωπαίοι. Έχουμε νόμους και δικαστικές διαδικασίες. Δεν θα καταδικάσουμε ανθρώπους στηριζόμενοι μόνον σε ισχυρισμούς. Θα προχωρήσουμε σε βάθος και θα τους κρίνουμε όλους σύμφωνα με τεκμηριωμένα στοιχεία.»

Τέλος, σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα επέμβει σκληρά εναντίον φοροφυγάδων και αναφέρει ότι οι απαραίτητοι νόμοι βρίσκονται τώρα στο στάδιο της προετοιμασίας.

Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης.

Ο πρωθυπουργός θα διανυκτερεύσει στο Μόναχο πριν μεταβεί, την επομένη το πρωί, στο Όσλο.

Πηγή άρθρου: in.gr