Έστησαν λαική αγορά στο Σύνταγμα

Λαική Αγορά

Λαική Αγορά (Πηγή φωτογραφίας:lh3.ggpht.com)

Σε αυτοσχέδια λαϊκή αγορά μετατράπηκε η πλατεία Συντάγματος, από παραγωγούς της Βοιωτίας. Από νωρίς το πρωί παραγωγοί της περιοχής έστησαν τους πάγκους τους μοιράζοντας δωρεάν τα προϊόντα τους.

Οι παραγωγοί της Θήβας προχώρησαν σε αυτήν τη συμβολική κίνηση, για να εκφράσουν την αντίδρασή του στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την ύπαρξη επικίνδυνων μετάλλων και άλλων επιβλαβών ουσιών στα προϊόντα της περιοχής και για να τονίσουν την αγνότητα, την καθαρότητα και την ποιότητα των όσων παράγουν.

Στην κίνηση αυτή, εκατοντάδες ήταν οι Αθηναίοι που ανταποκρίθηκαν, σχηματίζοντας ουρές για να πάρουν μία γεμάτη σακούλα από τα προϊόντα της θηβαϊκής γης, χωρίς να λείψουν οι εντάσεις και τα σπρωξίματα.

Φεύγοντας οι τυχεροί που έφτασαν μέχρι μπροστά στους πάγκους, κρατούσαν τις σακούλες γεμάτες με πατάτες, κρεμμύδια, καρότα, λάχανα και άλλα λαχανικά και κηπευτικά. Η αναμονή στην ουρά, η οποία με την ώρα μεγάλωνε, ξεπερνούσε τα 20 λεπτά, ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης με φωνές, σπρωξίματα και αντιπαραθέσεις μεταξύ των πολιτών, και του παραγωγούς να προσπαθούσαν να βάλουν μία σειρά και να συγκρατήσουν τον κόσμο, λέγοντας συνέχεια ότι τα προϊόντα επαρκούν για όλους.

«Μοιράζουμε τα προϊόντα μας για να δείξουμε την αλήθεια. Τα προϊόντα μας είναι αγνά και υγιεινά και έχουν δυσφημισθεί χωρίς λόγο. Είναι ασφαλή και μπορούν οι πολίτες να τα τρώνε άφοβα» δηλώνουν οι αγρότες και επικαλούνται την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 11 Φεβρουαρίου του 2001 το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία βεβαιώνει ότι τα αγροτικά προϊόντα της Θήβας (πατάτες, καρότα, λαχανικά κ.α.), βάσει σχετικών αναλύσεων που έγιναν είναι ασφαλή για κατανάλωση, όπως προβλέπεται στον κανονισμό 1881/2006.

Ο Βασίλης Κατσάρας, παραγωγός από τη Θήβα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «μιλούν δήθεν για την ύπαρξη υπολειμμάτων βαρέων μετάλλων και εξασθενούς χρωμίου στα προϊόντα της Θήβας και σπέρνουν τον φόβο και τον πανικό στην κοινή γνώμη. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουν την οικονομική μας καταστροφή για να αναγκαστούμε να πουλήσουμε τα χωράφια μας για ένα κομμάτι ψωμί. Εμείς κοιτάζουμε στα μάτια αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν σήμερα εδώ και τους λέμε ότι η μόνη αλήθεια είναι ότι τα αγροτικά προϊόντα της Θήβας είναι αγνά και ασφαλή».

Ο Δημήτρης Μπεκρής, επίσης παραγωγός δήλωσε: «Είναι άδικο αυτό που γίνεται γιατί η μόλυνση του Ασωπού δεν μας επηρεάζει, καθώς είναι μακριά από τις παραγωγές μας και ούτως ή άλλως εμείς αρδεύουμε από ύδατα της περιοχής της Υλίκης». Πρόσθεσε δε ότι «μέσα σε αυτό το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί πολλοί αγρότες της Θήβας έκρυβαν την πηγή προέλευσης των προϊόντων τους και έλεγαν ότι είναι από άλλες περιοχές για να μπορέσουν να πουλήσουν».

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, η προσέλευση του κόσμου ήταν πέραν του αναμενομένου.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που βρέθηκαν στην πλατεία Συντάγματος δήλωσε ότι πήραν τα προϊόντα γιατί ήταν δωρεάν, ενώ ορισμένοι είπαν ότι το έκαναν για να στηρίξουν τα προϊόντα της Θήβας, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους αγρότες της περιοχής, ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις αυτών που «στήθηκαν» στις ουρές χωρίς να καν να ξέρουν τι γίνεται.

Εκτός από τη δωρεάν διανομή των προϊόντων στο Σύνταγμα, οι παραγωγοί της Βοιωτίας θα μοιράσουν τρόφιμα στην Αρχιεπισκοπή, στο Κέντρο Αστέγων του δήμου Αθηναίων αλλά και σε νοσοκομεία.