Εθνική εορτή και στρατιωτική παρέλαση «κεκλεισμένων» των θυρών

Παρελάσεις με Αστυνομία

Παρελάσεις με Αστυνομία (Πηγή φωτογραφίας:difernews.gr)

Παράσταση για λίγους, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή παρέλαση, στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις.

Κυβέρνηση, κόμματα και αστυνομία έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα εκφοβισμού προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια τόσο στη στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και μόνο όσοι έχουν προσκλήσεις ή διαπιστεύσεις θα πλησιάσουν, τουλάχιστον τη Λεωφόρο Αμαλίας.

Το σχέδιο αποτροπής των εκτρόπων περιλαμβάνει κιγκλιδώματα που θα περιορίζουν την κίνηση, αυστηρούς ελέγχους ταυτότητας για όσους επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων, προληπτικές προσαγωγές ακόμη και αφ’ υψηλού παρατηρητές, κάποιοι τους λένε και ελεύθερους σκοπευτές – αστυνομικούς που θα επιβλέπουν τις συγκεντρώσεις ακροβολισμένοι σε ψηλά κτίρια στο κέντρο της πόλης.

Στον βασικό σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται και η συνεισφορά μελών των ενόπλων δυνάμεων που, μαζί με αστυνομικούς της Ασφάλειας, θα τοποθετηθούν σε στρατηγικά σημεία της

πλατείας Συντάγματος και γύρω από την εξέδρα των επισήμων, που -όπως πάντα- θα στηθεί μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

 Κάλυψη με διαπίστευση

Σκοπός των Αρχών είναι ο περίγυρος της εξέδρας να είναι πλήρως ελεγχόμενος. Ενδεικτικό των μέτρων ασφαλείας είναι ότι ακόμη και οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν την παρέλαση χρειάστηκαν ειδική διαπίστευση, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στον χώρο απέναντι από τους επισήμους.

 Προβληματισμός στην ΕΛ.ΑΣ και για τους ακροδεξιούς

«Κανέναν συμπαραστάτη στο έργο της δεν χρειάζεται η ΕΛΑΣ» τονίζεται από την Κατεχάκη.

Η στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι απολύτως σαφής σε σχέση με τα μέλη των ακροδεξιών οργανώσεων που με ανακοινώσεις τους προσφέρθηκαν να… συνδράμουν την αστυνομία στην προστασία των παρελάσεων.

«Η αστυνομία κάνει τη δουλειά της και δεν χρειάζονται αυτόκλητοι σωτήρες», δήλωσε πρόσφατα άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης.

Η κινητοποιήσεις των ακροδεξιών στοιχείων αποτελούν επιπλέον «πονοκέφαλο» για τις Αρχές.

Οι αξιωματικοί διαμηνύουν πάντως ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει ανοχή ή κανενός είδους συνεργασία με κανέναν εκτός Σωμάτων Ασφαλείας».

Στο Μαρούσι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γ. Πατούλη, θα γίνει η μαθητική παρέλαση.

«Η εξέδρα θα στηθεί κανονικά, ενώ δεν έχουμε ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας», τονίζει ο δήμαρχος Αμαρουσίου.

Στην Καλλιθέα, η δημοτική αρχή αποφάσισε να μην στήσει εξέδρα μετά από απόφαση του δημάρχου Κ. Ασκούνη.

Εντολή για μηδενική ανοχή στη Θεσσαλονίκη

Η μη διακοπή της παρέλασης και η διατήρηση των διαδηλωτών σε απόσταση ασφαλείας από την εξέδρα των επισήμων είναι οι δύο βασικοί στόχοι των ειδικών μέτρων τάξης που σχεδιάστηκαν για τις επετειακές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για την 25η Μαρτίου.

Από την πλευρά τους, μέλη πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων, πρωτοβουλίες κατοίκων και ομάδες πολιτών, που κινούνται σε όλο το φάσμα από την άκρα Αριστερά έως την άκρα Δεξιά, ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό «παρών» στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, σχεδιάζοντας να μετατρέψουν την παρέλαση σε λαϊκή διαδήλωση κατά των κυβερνητικών μέτρων και της τρόικας.

Με νωπές τις μνήμες από τα γεγονότα της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, λόγω της εισβολής ομάδας διαδηλωτών στην παραλιακή λεωφόρο, και τις ασχήμιες που ακολούθησαν με επιθέσεις στο πρόσωπο και στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, έγιναν απανωτές συσκέψεις στο αστυνομικό μέγαρο, στις οποίες σχεδιάστηκε η στρατηγική των δυνάμεων αστυνόμευσης και δόθηκαν οδηγίες στο πλαίσιο του δόγματος της μηδενικής ανοχής.

Από το ύψος της οδού Καλλιδοπούλου, όπου έχει στηθεί η εξέδρα, και σε μήκος έως και 2 χιλιομέτρων εκατέρωθεν, θα στηθούν κάγκελα που θα εμποδίζουν την είσοδο πολιτών στο οδόστρωμα, ενώ οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται κατά μήκος της λεωφόρου έχουν σαφείς εντολές για συλλήψεις σε περίπτωση που επιχειρηθούν έκτροπα.

Ένας κλοιός αστυνομικών θα παραταχθεί γύρω από την εξέδρα των επισήμων ώστε να αποκρουστεί οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισης διαδηλωτών, ενώ στοχευόμενοι προληπτικοί έλεγχοι θα γίνονται και σε όσους προσέρχονται στον χώρο της παρέλασης.

Η αστυνομία θα διαθέσει όλες τις δυνάμεις της, ενώ εκτιμά πως την παρέλαση θα παρακολουθήσουν περίπου 10.000 πολίτες.

Δήμοι αποσύρουν τις εξέδρες

Μπροστά στον φόβο νέων επιθέσεων στην εξέδρα των επισήμων κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου  στο Ηράκλειο, η αστυνομία αλλά και η Περιφέρεια Κρήτης προχωρούν στη λήψη μέτρων για την αποτροπή επεισοδίων.

Αποφασίστηκε η ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας αλλά και η αλλαγή της θέσης της εξέδρας των επισήμων από την «ανοιχτή θέση» της Λεωφόρου Δημοκρατίας στον «κλειστό» ελεγχόμενο χώρο της οδού Δικαιοσύνης.

Πάτρα: Σε επιφυλακή βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. στην αχαϊκή πρωτεύουσα για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Μέλη των κινημάτων «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» και των «Αγανακτισμένων» προγραμματίζουν κινητοποιήσεις και παράσταση διαμαρτυρίας απέναντι από την εξέδρα των επισήμων.

Ρόδος – Σύρος: Δεν θα στηθεί εξέδρα επισήμων στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Ρόδο, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια, όπως αυτά που αμαύρωσαν την παρέλαση για τον εορτασμό της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, στις 7 Μαρτίου.

Η ίδια απόφαση ελήφθη και για την Ερμούπολη της Σύρου, την έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μετά από συνεννόηση που είχε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης με τον δήμαρχο Σύρου Γιάννη Δεκαβάλα.

 Χωρίς επισήμους και η παρέλαση στον Βόλο

Στη Θεσσαλία, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Δημήτρης Παπαγεωργίου κάλεσε τις Εισαγγελίες των τεσσάρων νομών να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση την Κυριακή και σε στενή συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές.

Στον Βόλο, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που υιοθετήθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, δεν θα υπάρξει εξέδρα επισήμων στην παραλιακή οδό όπου θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση. Θα στηθεί εξέδρα μόνο για τους αναπήρους πολέμου, ενώ οι βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων και των τοπικών αρχών θα παρακολουθήσουν την παρέλαση όρθιοι, δίπλα σ’ αυτήν.

Ειδικός σχεδιασμός για αυξημένα μέτρα ασφαλείας υπάρχει και στη Λάρισα, όπου ομάδες πολιτών και μέλη πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων είχαν σύσκεψη χθες το απόγευμα για να καταστρώσουν το δικό τους σχέδιο για τη δυναμική παρουσία – διαμαρτυρία τους στην κεντρική πλατεία και την οδό Κύπρου.

 Φόβος για… ανοιχτές παλάμες

Ειδικά μέτρα τάξης και αποτροπής εκτρόπων στις παρελάσεις σχεδιάζονται και σε άλλες περιοχές και στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν συσκέψεις στα Ιωάννινα, στην Καβάλα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικές συστάσεις έχουν δοθεί από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προς τους διευθυντές των σχολείων που θα παρελάσουν, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι ανοιχτές παλάμες και άλλες παρόμοιες συμπεριφορές που καταγράφηκαν πρόσφατα στα Ιωάννινα, στη Λάρισα και αλλού.

Πηγή άρθρου: difernews.gr