Ετοιμάζεται σχέδιο Β για έξοδο από το ευρώ

ΕυρωπαΪκο κοινοβούλιο

Ετοιμάζεται σχέδιο Β για έξοδο από το ευρώ . Φωτογραφία :bloomberg.com

Η Ευρωζώνη προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αποκάλυψε χθες ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων. Οι διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια για το κόστος, την ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας και τη στήριξη των τραπεζών. Για την Ευρωζώνη, οι εκλογές της 17ης Ιουνίου συνιστούν δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στο κοινό νόμισμα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, υπογράμμισαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για να συνεχίσει να έχει τη στήριξη της Ευρωζώνης. «Η απόφαση για παραμονή στο ευρώ θα πρέπει να έρθει από την Ελλάδα. Το Μνημόνιο είναι η λιγότερο επώδυνη από τις εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου και εναπόκειται στους Ελληνες να αποφασίσουν εάν θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Ενδεικτική του κλίματος είναι και η απάντηση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε ερώτηση περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Κανένα σχόλιο» απάντησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, αποφεύγοντας να διαψεύσει, όπως έκανε μέχρι πρόσφατα, τα σχετικά σενάρια. «Προτιμώ πολύ περισσότερο να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», συμπλήρωσε.

email
Πηγή άρθρου: kathimerini.gr