Οι αιτήσεις στο Ληξούρι, η οργάνωση από το Αργοστόλι

Επίσκεψη στο σεισμόπληκτο Ληξούρι

Επίσκεψη στο σεισμόπληκτο Ληξούρι

Οι έλεγχοι των κτιρίων από τα κλιμάκια των μηχανικών συνεχίζονται μέχρι και το τελευταίο φως. Μια λίστα με τα ονόματα των μηχανικών και τα χωριά που θα επισκεφθούν αναρτάται κάθε πρωί έξω από νηπιαγωγείο του Ληξουρίου. Ιδιώτες μηχανικοί από την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι από την Αθήνα και την Πάτρα έχουν έρθει στο Ληξούρι για τις αυτοψίες.

Ξεπερνούν τους 60 σε αριθμό, ενώ πριν από δύο ημέρες το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έστειλε νέα ομάδα μηχανικών.

Σε ένα νηπιαγωγείο του Ληξουρίου έχουν μεταφερθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου που υποδέχονται τους σεισμοπλήκτους, καθώς το κτίριο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κρίθηκε ακατάλληλο. Παρά τον ζήλο δημοτικών υπαλλήλων και εθελοντών όμως, διαπιστώνεις προβλήματα συντονισμού μετά τον δεύτερο μεγάλο σεισμό. Οι αιτήσεις των πληγέντων συγκεντρώνονταν στο Ληξούρι, ωστόσο οι οργανωτές των ελέγχων βρίσκονταν απέναντι, στο Αργοστόλι, το οποίο δεν έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από τον σεισμό. Από εκεί καθοδηγούσαν τα κλιμάκια. Η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική είχαν εγκατασταθεί στο Μουσείο Ληξουρίου.

Δεν ήξεραν όλοι οι πληγέντες πού έπρεπε να απευθυνθούν. Συχνά εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαφωνούσαν για το ποιος είναι αρμόδιος, ενώ κάτοικοι διαμαρτύρονταν γιατί δεν είχαν ελεγχθεί τα δικά τους σπίτια. Χρειάστηκαν πάνω από δύο ώρες μέχρι να πρωτοκολληθεί έγγραφο για την κατεδάφιση της σοφίτας μιας οικίας που είχε γείρει επικίνδυνα στην κεντρική πλατεία Ληξουρίου.

Η Αστυνομία έκλεινε με κορδέλες σημεία όπου είχε κοπεί η άσφαλτος και κάποιοι τις έκοβαν. Μπροστά στις καθυστερήσεις και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται υπήρχαν και κάτοικοι που υπέμεναν στωικά. Αστειευόμενοι, παζάρευαν μεταξύ τους το μέγεθος του επόμενου μετασεισμού. «Τρία ρίχτερ», έλεγε ένας. «Οχι, 3,8 ρίχτερ θα είναι ο επόμενος», του απαντούσε άλλος.

Καθώς όλοι προσπαθούσαν να συντονιστούν, κάθε τόσο άκουγες ένα υπόκωφο βουητό και μετά σε δέκατα του δευτερολέπτου ένιωθες το έδαφος να τρέμει. Αλλη μια μετασεισμική δόνηση.

email
Πηγή άρθρου: tanea.gr