Φυλάκιση δεκαέξι ετών για το θάνατο 3.000 Ιταλών από αμίαντο

Δίκη αμιάντου

Δίκη αμιάντου(Πηγή φωτογραφίας:parapolitika.gr)

Το δικαστήριο του Τορίνου επέβαλε κάθειρξη 16 ετών, στον πρώην ιδιοκτήτη του ελβετικού ομίλου Eternit Στέφαν Σμιντχάινι καθώς και στον διευθυντή του Eternit Ιταλίας, τον βελγικής υπηκοότητας βαρόνο Ζαν-Λουί Μαρί Ζισλέν ντε Καρτιέ ντε Μαρσιέν για το περίφημο «σκάνδαλο του αμιάντου».

Ειδικότερα, ο Ελβετός δισεκατομμυριούχος Σμιντχάινι, 65 ετών, και ο 90χρονος βέλγος βαρόνος κρίθηκαν υπεύθυνοι για το θάνατο περίπου 3.000 προσώπων στην Ιταλία, πρώην εργατών ή ανθρώπων που κατοικούσαν στις τέσσερις τοποθεσίες όπου η Eternit-Ιταλία είχε τα εργοστάσιά της.

Σημειώνεται, ότι η εισαγγελία είχε προτείνει 20 χρόνια κάθειρξη για τους δύο άνδρες που κατηγορούνταν ότι προκάλεσαν «μια διαρκή υγειονομική και περιβαλλοντική καταστροφή» καθώς και ότι παραβίασαν τους κανονισμούς για την ασφάλεια της εργασίας.

Η σχετική έρευνα χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί 5 χρόνια και η δίκη άλλα 2,5 χρόνια, αφού είχε αρχίσει από το Δεκέμβριο του 2009.

Θαυματουργό υλικό που έγινε εφιάλτης, ο αμίαντος χρησιμοποιούνταν μαζικά, ιδιαίτερα στον τομέα των κατασκευών (αμιαντοτσιμέντο) εξαιτίας, κυρίως, της αντοχής του στη ζέστη και τη φωτιά, πριν απαγορευθεί σε πολλές χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές.