Φόρος 45% για εισοδήματα άνω των 26.000€

Σαμαράς - Στουρνάρας

Σαμαράς – Στουρνάρας

Μια νέα φορολογική κλίμακα και ένα νέο σύστημα υπολογισμού του φόρου για τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων βάζει τώρα στο τραπέζι των συζητήσεων με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση το οικονομικό επιτελείο, το οποίο επιδιώκει να διατηρήσει την κυβερνητική συνοχή.

Μια νέα φορολογική κλίμακα και ένα νέο σύστημα υπολογισμού του φόρου για τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων βάζει τώρα στο τραπέζι των συζητήσεων με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση

Μια νέα φορολογική κλίμακα και ένα νέο σύστημα υπολογισμού του φόρου για τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων βάζει τώρα στο τραπέζι των συζητήσεων με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση το οικονομικό επιτελείο

Παράλληλα συζητά αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων για τις οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά, με παράλληλο «ψαλίδι» στα επιδόματα που προβλέπονται για τις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά.

Στη νέα διακομματική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει το νέο σχέδιο για τη φορολόγηση των μισθωτών και των συνταξιούχων, ενώ σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών και τα κόμματα δεν καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, τότε οι αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο αρχηγών, σε νέα σύσκεψη που ενδεχομένως πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδος.

Το υπουργείο Οικονομικών εμμένει στην απόφασή του να καταργηθούν τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για τα προστατευόμενα παιδιά και προωθεί μια νέα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και ένα νέο σύστημα υπολογισμού του τελικού φόρου. Με βάση το τελευταίο σενάριο καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα με τρεις συντελεστές:

  • Φόρος 45% για εισοδήματα άνω των 26.000€
  • 21% από το πρώτο ευρώ έως 18.000 ευρώ αντί 25.000 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο,
  • 26% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 18.001 έως 26.000 ευρώ αντί 25.001 – 48.000 ευρώ του αρχικού σεναρίου,
  • 45% και το τμήμα του εισοδήματος άνω των 26.000 ευρώ, ενώ το αρχικό σενάριο προέβλεπε συντελεστή 45% για εισόδημα άνω των 48.000 ευρώ.

Σενάρια

Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καταργείται και αντικαθίσταται με σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για όλα τα εισοδήματα ανεξαρτήτως ύψους και οικογενειακής κατάστασης του φορολογουμένου. Το αρχικό σενάριο προέβλεπε η μείωση φόρου των 1.950 ευρώ να είναι σταθερή για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ, να μειώνεται για μεγαλύτερα εισοδήματα και να εξαλείφεται στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ. Με τις τελευταίες αλλαγές στη φορολογική κλίμακα δεν διαφοροποιείται σημαντικά η εικόνα των φοροεπιβαρύνσεων. Ειδικότερα:

Μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς παιδιά με ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 και μέχρι 26.000 ευρώ, θα έχουν φορολογικό όφελος έως 400 ευρώ. Αντιθέτως, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι χωρίς παιδιά με ετήσια εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις φόρων από 90 έως και 4.790 ευρώ τον χρόνο.

Φορολογούμενοι με 1 παιδί και εισοδήματα έως 11.000 ευρώ θα έχουν φορολογική ελάφρυνση από 40 έως 100 ευρώ τον χρόνο. Για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 11.000 ευρώ θα προκύψουν επιβαρύνσεις από 70 έως 4.990 ευρώ.

Φορολογούμενοι με 2 παιδιά και εισοδήματα έως 9.000 ευρώ δεν θα έχουν καμία φορολογική επιβάρυνση, ενώ για μεγαλύτερα εισοδήματα οι έξτρα φόροι ξεκινούν από 50 ευρώ και φθάνουν μέχρι και τις 5.190 ευρώ.

Φορολογούμενοι με 3 παιδιά που έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ δεν θα διαπιστώσουν καμία επιβάρυνση. Οι τρίτεκνοι με εισοδήματα άνω των 9.000 ευρώ θα δουν αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης από 150 έως και 5.490 ευρώ

Οι διαφορές στις μεταβολές των φορολογικών επιβαρύνσεων, οι οποίες προκύπτουν σε σύγκριση με την προηγούμενη κλίμακα και το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού του φόρου, αφορούν τα εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ. Για τα εισοδήματα που βρίσκονται πάνω από το όριο των 25.000 ευρώ, προκύπτουν φόροι χαμηλότεροι κατά 30 έως και 140 ευρώ για ποσά μέχρι και τις 45.000 ευρώ και φόροι υψηλότεροι έως και 280 ευρώ τον χρόνο για ποσά πάνω από τις 45.000 ευρώ.

Εως τις 11 Δεκεμβρίου αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μόνο οι φορολογικές διατάξεις που έχουν άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, όπως η νέα φορολογική κλίμακα και οι νέοι συντελεστές για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Εξετάζεται αύξηση στα οικογενειακά επιδόματα

Αμετακίνητο από την απόφασή του να καταργήσει τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για τα παιδιά εμφανίζεται το οικονομικό επιτελείο. Ωστόσο συζητάει αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα, τα οποία έχουν ήδη νομοθετηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που εξετάζεται προβλέπει την αύξηση του επιδόματος για τις οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά και ταυτόχρονα τη μείωση του οικογενειακού επιδόματος για τους φορολογουμένους με ένα ή δύο παιδιά.

Σημειώνεται ότι το νέο οικογενειακό επίδομα υπολογίζεται με κλίμακα ισοδυναμίας με βάση το άθροισμα των μελών της οικογένειας και το καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Η κλίμακα με τα ανώτατα όρια εισοδήματος διαμορφώνονται ως εξής:

Για οικογένεια με 1 παιδί, 40 ευρώ τον μήνα εφόσον το εισόδημα είναι έως 9.000 ευρώ, 26,7 ευρώ επίδομα έως τις 18.000 ευρώ και 13,3 ευρώ για εισόδημα από 19.000 έως 27.000 ευρώ (0 επίδομα για παραπάνω εισόδημα).

Για οικογένεια με 2 παιδιά το επίδομα των 80 ευρώ καταβάλλεται εφόσον το εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ, 53,3 ευρώ για εισόδημα έως 20.000 ευρώ και 26,7 ευρώ για εισόδημα έως 30.000 ευρώ (πάνω από τα 30.000 ευρώ χάνεται το επίδομα γι’ αυτή την κατηγορία).

Για οικογένεια με 3 παιδιά, ολόκληρο το επίδομα των 130 ευρώ το μήνα θα δίνεται εφόσον το εισόδημα δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ, έως 21.000 το επίδομα θα είναι 86,7 ευρώ και έως 32.000 ευρώ περιορίζεται στα 43,3 ευρώ.

Για οικογένεια με 4 παιδιά το μηνιαίο επίδομα των 180 ευρώ θα δίνεται εφόσον το εισόδημα δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ, 120 ευρώ θα δίνονται για εισόδημα μέχρι 24.000 ευρώ και 60 ευρώ έως τα 36.000 ευρώ.

Για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Τέσσερις προτάσεις από ΠΑΣΟΚ

Τέσσερις προτάσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο έχουν καταθέσει οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδης και Α. Μακρυπίδης. Αυτές αφορούν την προσαύξηση κατά 5% της επιστροφής του φόρου των 1.950 ευρώ για κάθε παιδί, τη μη πλήρη κατάργηση της έκπτωσης για τους τόκους των στεγαστικών δανείων, ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Προσαύξηση 5% της επιστροφής φόρου των 1.950 ευρώ για κάθε παιδί και μέχρι τα 42.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους δεν προβλέπει αφορολόγητο όριο. Με βάση αυτή την πρόταση η έκπτωση για κάποιον με ένα παιδί από 1.950 ευρώ αυξάνει στα 2.045 ευρώ. Για όσους έχουν δύο παιδιά η έκπτωση θα αυξάνει κατά 10%, για όσους έχουν τρία κατά 15% και για τις οικογένειες με τέσσερα η έκπτωση θα αυξάνει κατά 20%.

Να μην καταργηθεί πλήρως η έκπτωση για τους τόκους των στεγαστικών δανείων για οικογένειες. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει έκπτωση φόρου 10% για τους τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

Να υπάρξει ευνοϊκότερη φορολογική αντιμετώπιση νέων ελεύθερων επαγγελματιών (για παράδειγμα έως 30 ετών). Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούσαν να φορολογούνται με βάση την κλίμακα των μισθωτών ή να επιβαρύνονται με τον μισό φόρο, που αντιστοιχεί με βάση την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών. Σημειώνεται ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 26% για εισόδημα έως 50.000 ευρώ και 33% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ.

Να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων και στοιχείων οι αγρότες με τζίρο έως 25.000 ευρώ.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ «ΑΔΙΚΙΩΝ»

Κοστολογημένες προτάσεις ισοδύναμων μέτρων προκειμένου να εξοικονομηθούν τα κονδύλια για την επιστροφή φόρου στις οικογένειες που διαθέτουν παιδιά έχει προετοιμάσει η ΔΗΜΑΡ τις οποίες αναμένεται να καταθέσει στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη. Οπως δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος Δ. Χατζησωκράτης, η ΔΗΜΑΡ προτείνει την αύξηση της φορολόγησης τόκων καταθέσεων από 15% σε 17,5% με στόχο να εξοικονομηθούν 135 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προτείνει την αύξηση στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων με μεγάλη ακίνητη περιουσία πάνω από 2,5 ή 3 εκατ. ευρώ για να εξασφαλιστούν άλλα 265 εκατ. ευρώ.

Από τα 400 εκατ. ευρώ θα «χρηματοδοτηθεί» η επιστροφή φόρου έως και 250 ευρώ ανά παιδί για οικογένειες με εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ, υποστηρίζουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της ΔΗΜΑΡ. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η ΔΗΜΑΡ έχει αποδεχτεί το πλαίσιο που θέτει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο προβλέπει κατάργηση όλων των φορολογικών απαλλαγών, αλλά υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν αδικίες στο φορολογικό νομοσχέδιο. Στην Αγ. Κωνσταντίνου υποστηρίζουν ότι πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση, ούτως ώστε να πληρώσουν «περισσότεροι από λιγότερα», όπως λένε χαρακτηριστικά. Υποστηρίζουν επίσης ότι πρέπει να διαμορφωθούν νέες κλίμακες φορολόγησης εισοδήματος με στόχο να προστατευτούν και τα μεσαία στρώματα που «τιμωρούνται» με περισσότερους φόρους από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Χαμηλές απολαβές

Το οικονομικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ έχει επεξεργαστεί προτάσεις και για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν χαμηλό εισόδημα, δηλαδή για όσους αμείβονται με μπλοκάκι και έχουν χαμηλές απολαβές. «Να καταργηθούν τα αυτοτελή καθεστώτα φορολόγησης και να ενταχθούν όλοι στα κλιμάκια φορολόγησης», υποστηρίζουν στη ΔΗΜΑΡ, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης.

Πηγή άρθρου: ethnos.gr