Για την ημέρα της γυναίκας σε όλο τον κόσμο

womens-day

womens-day.(Πηγή φώτο:blog.natashabailie.com)

Η Ευρώπη και οι γυναίκες είναι απόλυτα συνδεδεμένες έννοιες , πραγματικότητες, αξίες.

Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων έχει μακρά ιστορία σε ευρωπαικό επίπεδο.

Στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαικής Κοινότητας κατοχυρώνεται η ισότητα των δύο φύλων ως στόχος της αποστολής της Κοινότητας.

Πέρα από όλα αυτά τα οποία αναφέρονται στα ιδρυτικά άρθρα της Κοινότητας , κάθε κράτος μέλος εξασφαλίζει την εφαρμογή της αρχής της ισότητας της αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία.

Όλα αυτά βέβαια ισχυροποιήθηκαν περισσότερο με την υπογραφή της Συνθήκης του Άμστερνταμ.

Φτάνοντας στο σήμερα και στην Συνθήκη της Λισαβόνας παρατηρούμε ότι ενισχύεται η νομική βάση της Ένωσης για την καταπολέμηση των διακρίσεων και του μισθολογικού χάσματος, αλλά και για την συνολική προώθηση της ισότητας των δύο φύλων.

 Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ιδιαίτερα μέσω της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών έπαιξε σημαντικό ρόλο για την προώθηση των αξιών και των στόχων της Ένωσης πάνω σε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα.

Συνεχίζοντας την αναφορά μας για την θέση της γυναίκας στον κλάδο της πολιτικής και όχι μόνο είναι θεμιτό να αναφέρουμε ότι τα πολιτικά κόμματα πρέπει να επιδείξουν την πολιτική βούληση να προωθήσουν την ισότιμη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας.

 Πρέπει επιτέλους να ξεπεράσουν με τόλμη στερεότυπες αντιλήψεις και να κάνουν νέες επιλογές προσώπων.

Όπως είναι φυσικά κατανοητό ούτε στην Ελλάδα μας τα πράγματα είναι τόσο ρόδινα για τις γυναίκες, ακόμα παλεύουν για θεμελιώδη δικαιώματα που σε άλλα κράτη είναι ΝΟΜΟΙ εδώ και χρόνια.

Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή η ΕΛΛΑΔΑ ειναι μια χώρα που έχει το όνομα (κρατος-μελος) αλλά ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗ ΧΑΡΗ.

 Η Ελληνική Πολιτεία χρειάζεται να επέμβει θεσμικά αν θέλει να γίνουν πράξη τα συνεπαγόμενα οφέλη της ισότητας.

Το ζητούμενο βέβαια είναι κατα πόσο παράλληλα με τους θεσμούς θα ωριμάσει και η Ελληνική κοινωνία.

Σίγουρα έχουν βελτιωθεί πολλά σε σχέση με το παρελθόν αλλά αν δεν αναλάβουμε ο καθένας από εμάς τις ευθύνες που μας αναλογούν κανένα κράτος σαν απο μηχανής θεός δεν θα το κάνει.

Η επιλογή μου να γράψω σήμερα για το άλλο φύλλο ,το ιδιαίτερα ισχυρό κατα την άποψη μου είναι γιατί πρέπει να δείξουμε στους διπλανούς μας όποιοι και αν είναι αυτοί ,ότι όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα.

όλοι παλεύουμε ισάξια για ένα καλύτερο αύριο..κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αποκλείει άτομα και να τους στερεί το πιο απλό και συνάμα πιο ουσιώδες..να ονειρεύεται..

Υ.Γ. ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΑΝΔΡΑΣ..ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ??

Πηγή άρθρου: Tα ΒΗΜΑ