Η αποχή θα κρίνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία

«Ναι» ή «όχι»

«Ναι» ή «όχι»: αρκετοί Ιρλανδοί παρέμεναν αναποφάσιστοι . (Φωτογραφία: Reuters )

H συμμετοχή φαίνεται ότι θα κρίνει τελικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία καθώς, παρά τις δημοσκοπήσεις που δίνουν στο «ναι» το προβάδισμα (αν δεν λάβει κανένας υπόψη τους αναποφάσιστους που είναι και αρκετοί), αν απόσχουν οι εκλογείς μάλλον θα ευνοηθεί το «όχι» στο δημοσιονομικό σύμφωνο.

Υπολογίζεται ότι το 20% παρέμεναν αναποφάσιστοι μέχρι και πριν το δημοψήφισμα.

Αν η συμμετοχή παραμείνει κάτω από το 50%, η κυβέρνηση που στήριξε το «ναι» όπως και το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης πλην του Sinn Fein, θα χρειαστεί να περιμένει με αγωνία τα αποτελέσματα που θα βγουν αργά την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο χρειάζεται την έγκριση 12 από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης οπότε ένα «όχι» της Ιρλανδίας δεν θα επηρέαζε δραματικά την κατάσταση όπως συνέβη με το προηγούμενο ιρλανδικό δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Ωστόσο στη χώρα είχε δημιουργηθεί ένα σαφές κλίμα υπέρ του «ναι» με προειδοποιήσεις, όπως αυτή του υπουργού Οικονομικών ότι η αρνητική ψήφος θα ήταν «άλμα προς το άγνωστο».

Καμπάνια υπέρ του «ναι» έκαναν με τον τρόπο τους και επιχειρηματίες που προειδοποίησαν για το μέλλον των επενδύσεων στη χώρα, έναν από τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.

Αντιθέτως, υπέρ του «όχι» είχαν κινηθεί το Sinn Fein και ορισμένα συνδικάτα υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ δεν θα τολμήσει να αποκόψει την Ιρλανδία.

Παραταύτα η καμπάνια και των δύο πλευρών, αναφέρει το Reuters, είχε περιστραφεί περισσότερο για το ευρωπαϊκό παρά για εσωτερικά ζητήματα όπως η λιτότητα και η ανεργία που παραμένει στο 14%.

«Πέρασε η εποχή που οι Ιρλανδοί μπορούσαν να παίζουν παιχνίδια με κρίσιμα ζητήματα και να ξεφεύγουν» γράφει ο Irish Independent τασσόμενος υπέρ της Συνθήκης. Θεωρεί αναπόφευκτο το περιορισμό της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας λόγω της συμμετοχής στην ΕΕ αλλά και παράλογο αυτό που λέγεται περί «μόνιμης λιτότητας».

Καλεί σε ένα καθαρό «ναι» και προειδοποιεί ότι «αν ψηφίσουμε ‘όχι’, η διεθνής μας φήμη θα βυθιστεί στα επίπεδα της Ελλάδας».

email