Η Αθήνα στο έλεος της πρωινής πλημμύρας – Νεκρή 23χρονη

Νεροποντή στην Αθήνα

Νεροποντή στην Αθήνα

Νεαρή κοπέλα, που οδηγούσε το αυτοκίνητό της στην περιοχή του Αμαρουσίου, αισθάνθηκε αδιαθεσία, ακινητοποίησε το αυτοκίνητό της την ώρα της νεροποντής αλλά στη συνέχεια υπέστη ανακοπή με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μια 23χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της μέσα στο αυτοκίνητό της στην περιοχή μεταξύ Αμαρουσίου και Χαλανδρίου όταν έπεσε σε λακούβα, εγκλωβίστηκε, και στη συνέχεια έπαθε ανακοπή από το σοκ

Σύμφωνα με το iefimerida.gr  η σημερινή πλημμύρα που έπληξε την Αττική συγκρίνεται με εκείνη του 1961 αλλά και με εκείνη του 1977 από τους ειδικούς.

Την τελευταία θεομηνία του 1961 και ’77 κατέγραψε σε εργασία του το 2009 ο Ιωάννης Φλώρος, στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Στις 6 Νοεμβρίου 1961  καταγράφηκε η μεγαλύτερη καταστροφή στην Αττική με χαλαζόπτωση μεγέθους καρυδιού επί δέκα συνεχόμενες ώρες. Τα καιρικά φαινόμενα ήταν εξαιρετικά έντονα και προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές που θα μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές ενός τυφώνα, καθώς σημειώθηκαν και καταστροφές του εδάφους. Σαράντα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 300 τραυματίστηκαν και 3.700 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, καθώς πλημμύρισαν περισσότερα από 4.000 σπίτια.

Οι έντονες και ακατάπαυστες βροχές οδήγησαν στην υπερχείλιση του Κηφισού. Χείμαρροι νερού που προέρχονταν από την Πάρνηθα έπιασαν τον κόσμο κυριολεκτικά στον ύπνο, αφού η πανίσχυρη νεροποντή ξέσπασε στις 11:30 το βράδυ και μέσα σε μια ώρα μετατράπηκε σε θύελλα που ισοπέδωσε τα πάντα στο πέρασμά της. Το νερό έφτασε σε ύψος τα δύο μέτρα στην Πειραιώς, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας είχε μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα.

2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1977

Η δεύτερη μεγαλύτερη θεομηνία όλων των εποχών έγινε στις 2 Νοεμβρίου 1977, κράτησε μιάμιση ώρα και έπληξε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το Αιγάλεω και το Μοσχάτο κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συνολικά πλημμύρισαν 1.924 υπόγεια, παρασύρθηκαν 172 αυτοκίνητα και καταστράφηκε το 15% των δρόμων. Ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τα 37.

email
Πηγή άρθρου: ΚefaloniaToday Team