Η μπύρα στο μπιροσκόπιο

Beer

Beer.(Πηγή φώτο:myspace.com)

Οκ, ξέρεις ότι σου αρέσει να την πίνεις, τι άλλο όμως ξέρεις γι’ αυτή;

Εντάξει, ένα-δυο πραγματάκια όλοι μας ξέρουμε για τον ζύθο τον ευλογημένο. Δεν είναι όμως περίεργο που η λατρεία σου για την μπυρίτσα δεν μεταφράζεται σε ανάγκη να μάθεις περισσότερα γι’ αυτή; Ή πιστεύεις ότι κάποια πράγματα είναι καλύτερα να μένουν στο σκοτάδι…

1. Υπάρχει ο σωστός τρόπος να γεμίζεις το ποτήρι. Πριν φτάσουμε όμως εκεί, υπάρχει και κάτι άλλο: το κατάλληλο ποτήρι για κάθε τύπο μπύρας! Μόνο έτσι θα απελευθερωθούν τα αρώματά της και θα αναβαθμιστεί η γεύση της. Για παράδειγμα, μια βελγική ale πρέπει να σερβίρεται σε κολονάτο ποτήρι, ενώ μια μαύρη παλαιωμένη  μπύρα σε ψηλό ποτήρι με μεγάλο στόμιο. Είναι όμως και το άλλο: όποιο κι αν είναι το ποτήρι, δεν πρέπει να είναι πλυμένο στο πλυντήριο πιάτων! Κι αυτό γιατί τίποτα δεν στραγγαλίζει πιο γρήγορα τα αρώματα της μπύρας από το απορρυπαντικό των πλυντηρίων πιάτων.

Και τώρα το σωστό γέμισμα του ποτηριού:

  • κράτα το ποτήρι σε γωνία 45 μοιρών
  • κατά το γέμισμα, πρέπει η μπύρα να χτυπά το τοίχωμα του ποτηριού
  • όταν το ποτήρι γεμίσει κατά τα 2/3, γύρνα το όρθιο και αποτέλειωσε το γέμισμα

2. Η μπίρα είναι στην πραγματικότητα φαγητό. Κι αυτό γιατί η μπιρίτσα παράγεται από σιτηρά, γι’ αυτό και στον μεσαίωνα την αποκαλούσαν «υγρό ψωμί»! Αιώνες πριν, οι μοναχοί της Κεντρικής Ευρώπης συνήθιζαν να «ζυμώνουν» μπίρα για να τη βγάλουν καθαρή στη Σαρακοστή. Κι όσο για το αυθεντικό «υγρό ψωμί», ήταν η μπύρα bock, ο πλούσιος ζύθος από βύνη δηλαδή.

3. Μην παγώνεις το ποτήρι της μπίρας. Εκτός κι αν πίνεις μια απλή pilsner ή μια ελαφριά lager, η μπύρα δεν πίνεται σε παγωμένο ποτήρι! Γιατί η χαμηλή θερμοκρασία πνίγει τα αρώματα και αλλοιώνει τη γεύση της καλής μπύρα …

4. Η μπύρα πηγαίνει και με άλλα φαγητά πέρα από την πίτσα! Πρέπει να τη βλέπεις στο τραπέζι σου σαν κρασί. Μια σκούρα ale από βύνη, για παράδειγμα, είναι ιδανική να συνοδεύσει πικάντικα πιάτα. Μια μπίρα από λυκίσκο πάει τέλεια με έντονα τυριά. Ακόμα και πικρή σοκολάτα μπορείς να συνδυάσεις με μπίρα, αρκεί να πρόκειται για μια μαύρη βαρελίσια και ανώτερης ποιότητας μπιρίτσα…

5. Υπάρχουν 23 είδη μπύρα . Οι lagers και οι ales παράγονται με διαφορετικές τεχνικές ζύμωσης. Μέσα μάλιστα στην ίδια κατηγορία, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε χρώματα, αρώματα και επίγευση. Επίσημα ωστόσο υπάρχουν 23 τύποι μπύρα , ανάμεσα στους οποίους οι γνωστές lagers, ales, bocks, stouts και porters, αλλά και μια σειρά λιγότερο γνωστών τύπων.

Υπάρχουν όμως και αταξινόμητες μπύρες, μπύρες δηλαδή που δεν κολλάνε σε καμιά κατηγορία. Γι’ αυτές τις «ξέμπαρκες» υπάρχει η Κατηγορία 23. μπύρα με δεντρολίβανο; Κατηγορία 23. Μπύρα με espresso; Κατηγορία 23. Πειραματικές μπίρες από μικροζυθοποιίες; Κατηγορία 23!

6. Οι μπύρες είναι εποχικές. Όχι μόνο γιατί βασίζονται σε σιτηρά (και τα σιτηρά δεν βγαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου), αλλά κυρίως γιατί δεν πάνε όλες οι μπίρες με όλες τις εποχές του χρόνου! Μια σκούρα, δυνατή και πικάντικη μπύρα πίνεται ευκολότερα τον χειμώνα, ως θερμαντικό. Οι ελαφριές μπύρα από σιτάρι είναι καταλληλότερες για το καλοκαίρι, για να σε ξεδιψάνε. Δεν πάνε όλες με όλα!

Πηγή άρθρου: delamagen.gr