Η ελληνική μυθολογία «πρωταγωνιστεί» στα νέα χαρτονομίσματα ευρώ

Ευρώ

Ευρώ

Νέα σειρά χαρτονομισμάτων θέτει σε κυκλοφορία από το Μάιο του 2013 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. «Πρωταγωνίστρια» της σειράς αυτής, τόσο στο υδατογράφημα, όσο και στο ολόγραμμα, η… «Ευρώπη», μια προσωπογραφία της μορφής ελληνικής μυθολογίας από την οποία πήρε και το όνομα η ήπειρος.

Για την ανάπτυξη της σειράς «Ευρώπη» αξιοποιήθηκε η τεχνολογική πρόοδος η οποία σημειώθηκε στον τομέα της παραγωγής χαρτονομισμάτων κατά τη δεκαετία που μεσολάβησε από τότε που πρωτοεισήχθησαν και έτσι τα νέα αυτά χαρτονομίσματα θα είναι ακόμη πιο ασφαλή από τα προηγούμενα.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ παρουσίασε τα τρία νέα χαρακτηριστικά τους: Το υδατογράφημα με προσωπογραφία, το ολόγραμμα με προσωπογραφία και ο αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα.

Ουσιαστικά δεν πρόκειται για εντελώς νέα χαρτονομίσματα, αλλά για μια εξέλιξη των προηγουμένων, αφού θα διατηρήσουν τα σχέδια της πρώτης σειράς με θέμα «Εποχές και ρυθμοί» και θα έχουν τα ίδια κυρίαρχα χρώματα.

Θα έχουν όμως τροποποιηθεί προκειμένου να ενσωματώσουν τα ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Έτσι, θα διακρίνονται ευκολότερα από τα χαρτονομίσματα της πρώτης σειράς.

Τα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» θα έχουν τις ίδιες ονομαστικές αξίες με τα προηγούμενα (δηλαδή, 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ) και θα τεθούν σε κυκλοφορία με αύξουσα σειρά.

Επομένως, μετά το χαρτονόμισμα των 5 ευρώ που θα τεθεί σε κυκλοφορία τον Μάιο του 2013, θα ακολουθήσει το νέο τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ.

email
Πηγή άρθρου: iefimerida.gr