Η μικρή Σουηδέζα ξαναχτυπά

Lykke Li

Lykke Li.(Πηγή φώτο:ollowfrisby.wordpress.com)

Aπό τον παροξυσμό που προκάλεσαν οι Abba στο δεύτερο μισό των 70’s, μέχρι τη –μεταγενέστερη- επιτυχία των Roxette, των Cardigans και της Robyn, η ποπ μουσική βιομηχανία της Σουηδίας μάς έκλεινε πάντα το μάτι. To 2011 ήταν η χρονιά της Lykke Li. Με το δεύτερο άλμπουμ της η 25χρονη τραγουδοποιός απέδειξε ότι έχει τη στόφα της ποπ σταρ, με τραγούδια προσβάσιμα και γοητευτικά από την πρώτη ακρόαση.

Γεννημένη στο Ισταντ της Σουηδίας από μητέρα φωτογράφο και πατέρα μουσικό, η Lykke Li πέρασε τα παιδικά της χρόνια ταξιδεύοντας από χώρα σε χώρα, αλλάζοντας συνεχώς τόπο κατοικίας. Ο νομαδικός βίος την προίκισε με μια πολύ αφηρημένη αντίληψη της λέξης «σπίτι» και στα δεκαεννιά της χρόνια μετακόμισε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης για να γίνει μουσικός. Τρία χρόνια μετά, το πρώτο άλμπουμ της, «Youth Novels», έγινε δεκτό με διθυράμβους από τους κριτικούς κι έκανε ικανοποιητικές πωλήσεις.

Η μεγάλη επιτυχία όμως ήρθε με το φετινό «Wounded Rhymes». Στα κομμάτια του κυριαρχεί μια υπνωτική μελαγχολία, διάχυτη ακόμα και στις πιο δυναμικές στιγμές, εκεί όπου η ηλεκτρική κιθάρα εναλλάσσεται με το μπιτ και τα συνθεσάιζερ. Με το σινγκλ «Ι follow rivers», η Lykke Li σημείωσε τεράστια επιτυχία στο ραδιόφωνο, το «αριστούργημα» όμως είναι το «Sadness is a blessing», που μουσικά παραπέμπει στις ενορχηστρώσεις του Φιλ Σπέκτορ και με τους στίχους του απευθύνεται στους λυπημένους ανθρώπους του μάταιου τούτου κόσμου.

Οσο για το συμβόλαιο της 25χρονης Σουηδής με τo πρακτορείο μοντέλων Viva Model Management –το μελάνι είναι ακόμα νωπό στα χαρτιά-, αυτό απλώς επιβεβαιώνει ότι, ακόμα και στον πλανήτη της ομορφιάς, η προσωπικότητα και το ταλέντο μετράνε περισσότερο από το εξιδανικευμένο παρουσιαστικό.