Οι πιθανότητες στο πόκερ

Poker

Οι πιθανότητες στο πόκερ.(Πηγή φώτο:jacksevenoffsuit.com)

Μη βασίζεις το παιχνίδι σου στην τύχη και μην περιμένεις τα «τυχερά φύλλα», παίξε με τον νόμο των πιθανοτήτων…

Οι πιθανότητες είναι το απαραίτητο εργαλείο για κάθε ποκερόβιο. Θες απόδειξη; Ο νόμος των πιθανοτήτων λέει (λίγο-πολύ) ότι για κάθε στιγμή τύχης που θα έχεις, ακολουθεί και μία στιγμή ατυχίας…

Κι ενώ η τύχη είναι αναμφίβολα ένας παράγοντας στο πόκερ, για τον καλό παίκτη οφείλει να μην παίζει ρόλο. Κι αυτό γιατί οι έμπειροι ποκεράδες μπορούν να αναγνωρίσουν πότε οι πιθανότητες είναι ευνοϊκές ή όχι, αφήνοντας φύλλα που μακροπρόθεσμα θα τους κάνουν να χάσουν χρήματα. Οι άπειροι πάλι, που δεν συνειδητοποιούν τη δύναμη των πιθανοτήτων, θα ποντάρουν σε αυτά τα φύλλα και… θα καούν.

Ας δούμε όμως πώς η γνώση των πιθανοτήτων θα σε βοηθήσει να παίζεις πιο συνετά:

Όταν κάθεσαι στο τραπέζι πρέπει να ξέρεις ότι θα χάσεις περισσότερους γύρους απ’ όσους θα κερδίσεις, ειδικά αν οι παίκτες είναι πολλοί. Ο μόνος τρόπος λοιπόν να παλέψεις τις πιθανότητες -που ξεκάθαρα δεν είναι υπέρ σου- είναι με το να κερδίζεις περισσότερα με τα νικητήρια φύλλα απ’ όσα χάνεις με τα κακά φύλλα. Για να γνωρίζεις τις πιθανότητες που αντιμετωπίζεις σε έναν γύρο, λάβε υπόψη σου δύο παράγοντες: τις πιθανότητες ποτ και τις πιθανότητες συνδυασμού.

Πιθανότητες ποτ. Οι πιθανότητες ποτ είναι η σχέση μεταξύ του μεγέθους του ποτ και του μεγέθους ενός πονταρίσματος. Για παράδειγμα, αν υπάρχουν 10 ευρώ στο ποτ και πρέπει να πας «τα βλέπω» σε ένα ποντάρισμα 2 ευρώ για να παραμείνεις στην παρτίδα, τότε οι πιθανότητες ποτ είναι 5:1. Μπορείς να κερδίσεις δηλαδή 10 ευρώ για ένα ποντάρισμα 2 ευρώ. Αν πρέπει να κάνεις call σε ένα ποντάρισμα 5 ευρώ στο ίδιο παράδειγμα των 10 ευρώ ποτ, τότε οι πιθανότητες ποτ είναι 2:1. Προφανώς, όσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες ποτ, τόσο μεγαλύτερη αξία θα πάρεις για το ποντάρισμά σου.

Πιθανότητες συνδυασμού. Αυτή είναι η στατιστική πιθανότητα για τον σχηματισμό ενός συγκεκριμένου συνδυασμού. Για να υπολογίσεις αυτές τις πιθανότητες, διαίρεσε απλά τον αριθμό των φύλλων που δεν θα ολοκληρώσουν τον συνδυασμό με τον αριθμό των φύλλων που θα τον ολοκληρώσουν (τα δεύτερα είναι γνωστά ως «out»). Μια γρήγορη μέθοδος υπολογισμού των κατά προσέγγιση πιθανοτήτων συνδυασμού σε ποσοστά είναι η εξής: στο flop, πολλαπλασίασε τον αριθμό των out με 4. Για παράδειγμα, αν έχεις προοπτική για χρώμα, υπάρχουν 9 out, οπότε 9×4=36. Χοντρικά λοιπόν έχεις 36% πιθανότητα να κάνεις πράγματι χρώμα (οι ακριβείς πιθανότητες είναι 35%). Στο turn ή το river, πολλαπλασίασε τα out με 2. Χρησιμοποιώντας το προηγούμενο παράδειγμα του χρώματος, 9×2=18. Χονδρικά λοιπόν, οι πιθανότητες είναι 18% (οι ακριβείς πιθανότητες είναι 19,6%). Βλέπεις λοιπόν ότι τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου είναι αρκετά ακριβή.

Χρήση ποσοστών. Κι αφού υπολόγισες τις πιθανότητες ποτ και τις πιθανότητες συνδυασμού, μένει ένα μικρό βηματάκι ακόμα: σύγκρινε τις πιθανότητες συνδυασμού με τις πιθανότητες ποτ: αν οι πιθανότητες για τον σχηματισμό του συνδυασμού που ψάχνεις είναι μεγαλύτερες από τις πιθανότητες ποτ, τότε η πιθανή πληρωμή από τα κέρδη δεν δικαιώνει το ποντάρισμα.