Εικόνα αισιοδοξίας για λύση-πακέτο για την Ελλάδα στο Eurogroup της Τρίτης

ελλάδα κρίση

Στο Eurogroup της Τρίτης θα ξακαθαρίσουν πολλά, εκτιμούν αναλυτές. (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Την αισιοδοξία τους για την έγκριση στο Eurogroup της Τρίτης μιας ευρύτερης λύσης που θα αφορά το ελληνικό χρέος και το ελληνικό πρόγραμμα εν γενεί εκφράζουν παράγοντες σε όλα τα κέντρα αποφάσεων, αν και τα ακριβή συστατικά αυτής της λύσης –κούρεμα όπως συστήνουν αξιωματούχοι ή συνδυασμός άλλων παραγόντων– δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών την Τρίτη αναμένεται να συζητηθεί και, αν δεν υπάρξουν άλλες περιπλοκές, να εγκριθεί λύση για τη μείωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα (στο 120% ή χαμηλότερα) ως τις αρχές της επόμενης δεκαετίας η οποία θα βασίζεται σε διαφορετικούς άξονες.

Στο τραπέζι έχουν πέσει –και κάποια από τις προτάσεις φαίνεται να έχουν συμφωνηθεί ατύπως– η επιμήκυνση κατά δύο έτη του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού και η επέκταση της περιόδου αποπληρωμής.

Επιπλέον η ΕΚΤ θα μπορούσε να μην παρακρατήσει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα αλλά αντίθετα, μέσω των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, να επιστραφούν στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε το Mega, αν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ δεν θα επιμείνει στο κούρεμα, άποψη που εξέφραζε όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ καταγράφουν πρόοδο στις διαβουλεύσεις για γεφύρωμα των διαφωνιών τους επί του προβλήματος του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Περιμένω να καλύψουμε την απόσταση που μας χωρίζει. Εργαζόμαστε εντατικά για να πετύχουμε συμβιβασμό με το ΔΝΤ για την Ελλάδα και καταγράφουμε πρόοδο», είπε.

Παραταύτα, πληθαίνουν οι γερμανικές φωνές που μιλούν για κούρεμα από τον επίσημο τομέα, παρά την αντίθεση του Βερολίνου, και ενώ οι διαβουλεύσεις Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος συνεχίζονται.

Επιπλέον ως το βράδυ της Κυριακής, όπως επίσης μετέδωσε το Mega, θα είναι έτοιμη η έκθεση για την βιωσιμότητα του χρέους από την τρόικα η οποία και προφανώς θα δοθεί στους υπουργούς στο Eurogroup. Υπενθυμίζεται στην περασμένη συνεδρίαση, αυτή της περασμένης Δευτέρας, είχε δοθεί μία προκαταρκτική εκδοχή.

Η Ελλάδα θα προσπαθήσει ακόμη να προσέλθει στο συμβούλιο έχοντας μια άτυπη συμμαχία με την Πορτογαλία, την Γαλλία και την Ισπανία αλλά και τον Γερμανό τεχνοκράτη της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν.

Προσέρχεται δε με συγκρατημένη αισιοδοξία, όπως φάνηκε από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα μετά τη σύσκεψη που είχε αργά την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό. «Ελπίζω εκεί τελικά να καταλήξουμε σ’ ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση» είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να πω κάτι, για να μην το “γρουσουζέψω”» είπε χαρακτηριστικά.

email
Πηγή άρθρου: in.gr