“Οικονομία” στις συνταγές που γράφουν οι γιατροί

Συνταγογράφηση

Συνταγογράφηση(Πηγή φωτογραφίας:tovima.gr)

«Οικονομία» στις συνταγές που γράφουν οι γιατροί ζήτησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, καθώς ο προϋπολογισμός για την φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων δεν μπορεί να υπερβεί το 2012 τα 2,8 δις ευρώ. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, αυτό σημαίνει στην πράξη ότι αναλογούν μόλις 23 ευρώ το μήνα για φάρμακα σε κάθε ασφαλισμένο. Πάντως, όπως διευκρίνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο κλειστός προϋπολογισμός αφορά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας και όχι μόνον αυτά που έχουν ενταχθεί στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), συμπληρώνοντας «ότι δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τον προϋπολογισμό ούτε κατά ένα ευρώ».

Αυτός είναι και ο λόγος, όπως σημείωσε, που θα διανεμηθούν κοινά συνταγολόγια για όλους τους ασφαλισμένους – δηλαδή, και για εκείνους που δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ -, ως μία επιπλέον προσπάθεια συγκράτησης της δαπάνης.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν μεταξύ άλλων σε ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Κυριάκος Σουλιώτης και ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας.

Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης ήταν και η παρέμβαση του κ. Κουτρουμάνη, ο οποίος υπογράμμισε ότι εάν δεν είχε επιτευχθεί μείωση στην φαρμακευτική δαπάνη «τότε θα προβαίναμε σε αντίστοιχη μείωση των συντάξεων». Σημειώνεται, ότι τα 2,8 δις που έχουν προϋπολογιστεί για το τρέχον έτος είναι τα μισά από αυτά που δαπανήθηκαν το 2009.

Στο μεταξύ ο Ανδρέας Λοβέρδος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων με το φάρμακο φορέων (γιατροί, φαρμακοποιοί, φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακοαποθηκάριοι), ότι μετά και από τις πιέσεις των δανειστών της χώρας η αρμοδιότητα του φαρμάκου θα περάσει σε έναν μόνον Υπουργείο. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι αυτή η θεσμική αυτή αλλαγή θα υλοποιηθεί μετά τις εκλογές.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των φορέων, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας Διονύση Φιλιώτη να τονίζει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν φτάσει στα όρια τους. Οι γιατροί από την πλευρά τους έκαναν λόγο για «στοχοποίηση» του κλάδου.