Καυστική ανακοίνωση από μέλη του Εμποροεπαγγελματικού συλλόγου

Νίκος Γκισγκίνης

Νίκος Γκισγκίνης

Με αφορμή το κάλεσμα που κάνει το Δ.Σ. του “Εμποροεπαγγελματικού συλλόγου Κεφαλονιάς – Ιθάκης”στην εκδήλωση με ομιλητή τον Δημήτρη Καζάκη, εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και το “κίνημα πολιτών Κεφαλονιάς” θέλουμε να ενημερώσουμε τους συνάδελφους ΕΒΕ τα παρακάτω:

Η απόφαση για συμμετοχή στην συγκεκριμένη εκδήλωση είναι οικία πρωτοβουλία του προέδρου του συλλόγου και πιθανών κάποιον μελών του Δ.Σ. Ουδέποτε κανένα μέλος του συλλόγου μας όπως κι εμείς δεν ενημερωθήκαμε για τη πρόθεση αυτή του κ. Μαρκάτου και των άλλων συνάδελφων του Δ.Σ. H εν λόγω πρωτοβουλία για συμμετοχή δεν είναι συλλογική απόφαση της πλειοψηφίας των μελών του συλλόγου μας.

Πρόκειται ουσιαστικά για σύρσιμο του συλλόγου σε εκδηλώσεις συγκεκριμένου εκλογικού συνασπισμού πολιτικών κομμάτων αλλά και πρωτοβουλιών στο έδαφος της πολιτικής λύσης από τα πάνω με προφανή στόχο την αποδυνάμωση και περιθωριοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος των επαγγελματιών. Πρόκειται για πολιτικές δυνάμεις που έντεχνα θολώνουν την πραγματικότητα όσον αφορά την αιτία της κρίσης, την οικονομική κρίση του καπιταλισμού, την οργανωμένη κι ανελέητη επίθεση των μονοπωλίων σε εργαζόμενους,ΕΒΕ, αγρότες, συνταξιούχους, άνεργους.

Αποπροσανατολίζει τους συναδέλφους και αδρανοποιεί τις όποιες διαθέσεις τους στην οργάνωση της πάλη τους.

Το Δ.Σ. του συλλόγου αποκαλύπτει καθημερινά τον υπονομευτικό ρόλο του καθώς αποφεύγει σκόπιμα να οργανώσει τη μάχη του μικρών επαγγελματιών απέναντι στα οξυμένα προβλήματα, αποτέλεσμα της συστημικής κρίσης και της εντεινόμενης φιλομονοπωλιακής πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων – Ε.Ε. Μάλιστα τα τέσσερα τελευταία χρόνια που καταγράφηκε μια σχετική άνοδος των διαθέσεων του κινήματος ο σύλλογος δεν πήρε κανένα πρακτικό μέτρο στο να ενισχύσει τις διαθέσεις αυτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η όλη του δράση κινήθηκε σε καμπανιακές και τυχοδιωκτικές ενέργειες, εντελώς αποπροσανατολιστικές και εντελώς εκτός της συνδικαλιστικής δράσης όπως τα κινήματα της πλατείας, η Σπίθα το νέο ΕΑΜ και δε συμμαζεύεται.

Άλλωστε δεν είναι τυχαία η υποβάθμιση τις λειτουργίας του συλλόγου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η θητεία του Δ.Σ. έχει λήξει εδώ κι ένα χρόνο, εντούτοις ούτε εκλογοαπολογιστική συνέλευση συγκαλεί, ούτε τη διενέργεια εκλογών προτίθεται να κάνει. Κι όλα αυτά παρόλο τις συνεχόμενες δημόσιες ανακοινώσεις και παρεμβάσεις που έχουμε κάνει προς το Δ.Σ.

Δεν είναι τυχαία επίσης η προσπάθεια υπονόμευσης της όποιας αγωνιστικής διάθεσης, και των απεργιακών κινητοποιήσεων με αποκορύφωμα την απαράδεκτη και υποκριτική δίγραμμη ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ του συλλόγου μας για μη συμμετοχή στην απεργία της 20 Φλεβάρη ενώ παράλληλα δήλωνε τη συμπαράστασή του στο αγώνα τον εργαζομένων!

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε τα σχέδια συγχώνευσης του συλλόγου “Εμποροεπαγγελματικού συλλόγου Κεφαλονιάς – Ιθάκης” με το σύλλογο εμπόρων “Κράνη¨. Πρόκειται πάλι, για σχέδια τα οποία είναι προϊόν διαβούλευσης και συναλλαγής των ΔΣ των δύο συλλόγων χωρίς καμία συζήτηση με ο σώμα των δύο συλλόγων. Οι πρακτικές αυτές, δημιουργίας, διάλυσης συγχώνευσης συλλόγων από τα ΔΣ των δύο συλλόγων αγγίζει τα όρια του γελοίου. Ουσιαστικά πρόκειται για ανακατατάξεις συμμαχιών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ για το πως εξυπηρετούνται καλύτερα τα ατομικά τους συμφέροντα σε πολιτικό και επαγγελματικό επίπεδο αλλά πιο πολύ η προσπάθεια ελέγχου των ίδιων των συνδικαλιστικών οργάνων.

Ως μέλη του “Εμποροεπαγγελματικού συλλόγου Κεφαλονιάς – Ιθάκης”καλούμε πρώτα από όλα του συναδέλφους να πάρουν θέση απέναντι στην σκόπιμη αδρανοποίηση του συλλόγου μας και την υποβάθμιση του ρόλου του και της χρησιμότητάς του για όλους τους μικρούς ΕΒΕ.

Να απαιτήσουμε την άμεση διενέργεια εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης και εκλογών στο σύλλογό μας. Να δυναμώσουμε την πάλη μας απέναντι στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική που θέλει τους μικρούς ΕΒΕ να συρρικνώνονται την ώρα που τα μεγαλοκαταστήματα και οι πολυεθνικές αυξάνουν την κερδοφορία τους μονοπωλώντας τους κλάδους.

Να πλαισιώσουν την προσπάθεια ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΕΒΕ, να δώσουν ταξικό περιεχόμενο στον αγώνα τους σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τους φτωχούς αγρότες.

Παίρνουμε την πρωτοβουλία και καλούμε όλους τους μικρούς ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους σε σύσκεψη στο εργατικό κέντρο τη Τετάρτη 20 Μάρτη 2013 και ώρα 18:00 με αντικείμενο τα προβλήματα στο συνδικαλιστικό χώρο των ΕΒΕ, την χρησιμότητα ανασύνταξης του.

Τα μέλη του εμποροεπαγγελματικού συλλόγου

Γκισγκίνης Νίκος,

Γρηγορόπουλος Σταύρος,

Μεσολωράς Ανδρέας,

Νικολάτος Βαγγέλης

email