Κατάργησαν το ευρώ

Peseta

Peseta(Πηγή φωτογραφίας:paraskhnio.gr)

Προκειμένου να σωθεί από την κρίση που έφερε το ευρώ και να ωθήσει την τοπική οικονομία, ένα χωριό 80 μίλια δυτικά της Μαδρίτης αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να εγκαταλείψει το ευρώ και τελικά επέστρεψε στην ισπανική πεσέτα.

Πρόκειται για το Βιλαμαγιόρ ντε Σαντιάγο (Villamayor de Santiago), ένα χωριό 2500 κατοίκων που μαστίζεται από την ανεργία καθώς το 1/3 των κατοίκων της δεν απασχολούνται.

Μετά την άφιξη του ευρώ το 2002, τα βασικά αγαθά αυξήθηκαν μέχρι και 43% κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των κατοίκων.

Έτσι οι 30 τοπικές επιχειρήσεις της κοινότητας αποφάσισαν τον περασμένο μήνα να δέχονται πεσέτες, το εθνικό νόμισμα της Ισπανίας πριν το 2002.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η βρετανική Daily Mail, η χώρα διαθέτει πολύ μεγάλα αποθέματα σε πεσέτες καθώς αντίθετα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας εξακολουθεί να ανταλλάσσει τις πεσέτες με ευρώ και ποτέ δεν υπήρξε προθεσμία για αλλαγή χρημάτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος παρουσίασε μία ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου της χώρας, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκριθεί ένα εργασιακό σχέδιο που πιθανότατα θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης.

Στόχος της ισπανικής κυβέρνησης είναι το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό να μην ξεπεράσει το 4,4% του ισπανικού ΑΕΠ ώστε η χώρα να παραμείνει εντός δημοσιονομικών στόχων.