«Η Κεφαλονιά μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο»

«Η Κεφαλονιά μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο»

«Η Κεφαλονιά μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο»

«Η Κεφαλονιά μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, που βρίσκεται για τρίτη ημέρα στο νησί, συντονίζοντας το έργο των συνεργείων και υπηρεσιών αρωγής.

«Ο τρόπος με τον οποίο κτίστηκαν και κτίζονται τα σπίτια στην Κεφαλονιά αποτελεί πραγματικά πρότυπο, γιατί η Ελλάδα είναι μια πολύ σεισμογενής χώρα» σημείωσε ο κ. Μιχελάκης και πρόσθεσε: «Τα σπίτια στην Κεφαλονιά άντεξαν. Ο αντισεισμικός οικοδομικός κανονισμός, που έγινε το 1959 μετά τον φονικό σεισμό του 1953, συνέβαλε ώστε να κατασκευαστούν σπίτια γερά, που άντεξαν στον ισχυρό σεισμό της Κυριακής. Γι αυτό και δεν είχαμε καταρρεύσεις, με εξαίρεση μία και μοναδική περίπτωση. Τα σπίτια άντεξαν. Κάποιες μικροζημιές και ρωγμές απλώς χρειάζονται μια επισκευή. Αλλά ο φέρων οργανισμός των κτιρίων άντεξε… Σεισμοί γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Το θέμα είναι πως το κράτος είναι οργανωμένο για να τους αντιμετωπίσει».

Ο υπουργός Εσωτερικών διέψευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, τα μισά σπίτια στο Ληξούρι παρουσιάζουν προβλήματα. «Όχι δεν είναι έτσι» είπε. «Οι πολίτες κάνουν αιτήσεις ζητώντας οι ίδιοι να ελεγχθούν τα σπίτια τους που θεωρούν ότι έχουν πάθει ζημιές. Τα σπίτια αυτά έχουν ελεγχθεί, λοιπόν, και δεν ισχύει ότι τα μισά έχουν υποστεί ζημιές».

Αναφερόμενος στο πακέτο βοήθειας προς τους πληγέντες ο κ. Μιχελάκης τόνισε ότι «με εντολή του πρωθυπουργού τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανακοίνωσαν τρίμηνη αναβολή κάθε καταβολής, ή δόσης, ή εισφοράς που έπρεπε να γίνουν για τα Ασφαλιστικά Ταμεία ή την Εφορία.

Ταυτόχρονα, τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών έβγαλαν από 100.000 ευρώ το καθένα για την Κεφαλλονιά και για την Ιθάκη -όλα αυτά που λέμε αφορούν και τα δύο νησιά- για να δοθεί ένα έκτακτο βοήθημα, ένα πρώτο χρηματικό ποσό για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών των σεισμοπλήκτων, ενώ τα άλλα 100.000 ευρώ είναι για τις πρώτες ανάγκες των δήμων να ανταποκριθούν στις άμεσες υποχρεώσεις τους. Επιπλέον υπάρχει σήμερα απόφαση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για δίμηνη αναβολή των δόσεων των δανείων και των υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες. Η Εθνική Τράπεζα, πρόσθετα, ανακοίνωσε σήμερα ένα πρόσθετο πακέτο που προβλέπει τη χορήγηση σε φυσικά πρόσωπα και σε επιχειρήσεις δανείων με ευνοϊκούς όρους για την αποκατάσταση των ζημιών τους».

Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Κύριε υπουργέ, είσαστε για τρίτη ημέρα στην Κεφαλονιά. Πώς είναι η κατάσταση; Πώς είναι το ηθικό των κατοίκων, καταρχήν;

Το νησί συνέρχεται από το χτύπημα του Εγκέλαδου, τα συνεργεία είναι έξω και κάνουν με εντατικούς ρυθμούς καταγραφή των ζημιών, διαπιστώνουν αν τα κτίρια μπορούν να κατοικηθούν ή όχι και θεωρούμε ότι σιγά σιγά θα επαναφέρουμε το νησί στους κανονικούς ρυθμούς, η ζωή, η καθημερινότητα να επανέλθουν στους κανονικούς ρυθμούς. Υπήρξε ανησυχία το πρωί λόγω επιδείνωσης του καιρού, ευτυχώς όμως η βροχή ήταν σύντομη, χωρίς ένταση και θεωρούμε ότι από το απόγευμα ως αργά το βράδυ θα βελτιωθεί ο καιρός και αύριο η ημέρα θα είναι καλύτερη. Προέκυψε το ζήτημα ανθρώπων με σπίτια που δεν είναι πλέον κατοικίσιμα, βέβαια είχαμε προετοιμαστεί γι αυτό. Δηλαδή, φέραμε ένα πλοίο, το Σούπερ Φέρι, το οποίο φιλοξενεί 1.000 άτομα, ενώ το απόγευμα έρχεται άλλο ένα πλοίο, το «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο έχει διπλάσια χωρητικότητα. Εξάλλου, τα ξενοδοχεία της περιοχής, αφού κριθούν κατάλληλα, θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν κόσμο. Όσον αφορά το θέμα των σχολείων, οι έλεγχοι συνεχίζονται, αποφασίστηκε να τα κρατήσουμε κλειστά ως το τέλος της εβδομάδος, -σας θυμίζω ότι μεθαύριο υπάρχει η αργία της εορτής των Τριών Ιεραρχών- μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να είμαστε σίγουροι ότι είναι ασφαλή.

Ανακοινώσατε ένα πακέτο μέτρων για άμεση βοήθεια στους πληγέντες. Τι περιλαμβάνει;

Ακριβώς. Χθες, με εντολή του πρωθυπουργού τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανακοίνωσαν τρίμηνη αναβολή κάθε καταβολής, ή δόσης, ή εισφοράς, που έπρεπε να γίνουν για τα ασφαλιστικά ταμεία ή την Εφορία. Επιπλέον υπάρχει σήμερα απόφαση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για δίμηνη αναβολή των δόσεων των δανείων και των υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες. Η Εθνική Τράπεζα, πρόσθετα, ανακοίνωσε σήμερα ένα πρόσθετο πακέτο που προβλέπει τη χορήγηση σε φυσικά πρόσωπα και σε επιχειρήσεις δανείων με ευνοϊκούς όρους για την αποκατάσταση των ζημιών τους. Ταυτόχρονα, τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών έβγαλαν από 100.000 ευρώ το καθένα για την Κεφαλονιά και για την Ιθάκη -όλα αυτά που λέμε αφορούν και τα δύο νησιά- για να δοθεί ένα έκτακτο βοήθημα, ένα πρώτο χρηματικό ποσό για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών των σεισμοπλήκτων, ενώ τα άλλα 100.000 ευρώ είναι για τις πρώτες ανάγκες των δήμων να ανταποκριθούν στις άμεσες υποχρεώσεις τους για καύσιμα, να ενοικιάσουν μηχανήματα, να πληρώσουν εργάτες για την άμεση αντιμετώπιση των πρώτων ζημιών, που πρέπει να καλύψουν στα πρώτα 24ωρα.

Ακούγεται ότι τα μισά σπίτια στο Ληξούρι παρουσιάζουν προβλήματα…

Όχι δεν είναι έτσι. Οι πολίτες κάνουν αιτήσεις ζητώντας οι ίδιοι να ελεγχθούν τα σπίτια τους, που θεωρούν ότι έχουν πάθει ζημιές. Τα σπίτια αυτά έχουν ελεγχθεί, λοιπόν, και δεν ισχύει ότι τα μισά έχουν υποστεί ζημιές. Πρέπει να πούμε ότι τα σπίτια στην Κεφαλονιά άντεξαν. Ο αντισεισμικός οικοδομικός κανονισμός που έγινε το 1959 μετά τον φονικό σεισμό του 1953 συνέβαλε ώστε να κατασκευαστούν σπίτια γερά, που άντεξαν στον ισχυρό σεισμό της Κυριακής. Γι αυτό και δεν είχαμε καταρρεύσεις, με εξαίρεση μία και μοναδική περίπτωση. Τα σπίτια άντεξαν. Κάποιες μικροζημιές και ρωγμές απλώς χρειάζονται μια επισκευή. Αλλά ο φέρων οργανισμός των κτιρίων άντεξε. Εδώ πρέπει να πούμε ότι η Κεφαλλονιά μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο στον τομέα αυτόν της αντισεισμικής προστασίας. Ο τρόπος με τον οποίο κτίστηκαν και κτίζονται τα σπίτια αποτελεί πραγματικά πρότυπο, γιατί ξέρετε ότι η Ελλάδα είναι μια πολύ σεισμογενής χώρα.

Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε ώστε να επανέλθουν οι κανονικοί ρυθμοί στη ζωή του νησιού. Είναι εδώ η κυβέρνηση, είναι όλες οι υπηρεσίες, υπάρχουν γενικοί γραμματείς από πολλά υπουργεία, το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει βοηθήσει πάρα πολύ στέλνοντας μηχανικούς. Επίσης, έχουν έλθει μηχανικοί από το Πολυτεχνείο και από τον Οργανισμό Αντισεισμικης Προστασίας που κάνουν ελέγχους και στο οδικό δίκτυο. το οποίο έχει υποστεί ζημιές. Ταυτόχρονα και η Ελληνική Αστυνομία έχει στείλει ενισχύσεις με άνδρες και οχήματα που περιπολούν για να μην υπάρξουν προβλήματα ασφάλειας, η Πυροσβεστική η οποία έχει φέρει και μια ειδική ομάδα της ΕΜΑΚ για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

Αυτό είναι άλλωστε και το ζητούμενο μετά από έναν σεισμό…

Δυστυχώς, σεισμοί γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Το θέμα είναι πως το κράτος είναι οργανωμένο για να τους αντιμετωπίσει.

email
Πηγή άρθρου: real.gr