Κύπρος: Eγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών

Κύπρος: Eγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών

Κύπρος: Eγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών

Υπέρ ψήφισαν 26 βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ. Εναντίον ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού. Εικοσιπέντε βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και ένας βουλευτής του ΔΗΚΟ τήρησαν αποχή.

Επίσης, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που αφορά την Ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Νόμος του 2013, ο οποίος προνοεί την ίδρυση ταμείου με την επωνυμία «Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης» και του οποίου σκοπός θα είναι να χρηματοδοτεί και να ενισχύει οικονομικά πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί και να συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση ή και ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων και να προωθεί και να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας.

«Ναι» και στο νομοσχέδιο που έχει να κάνει με τον περί της Επιβολής Περιοριστικών Μέτρων στις Συναλλαγές σε Περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης Νόμος του 2013 ο οποίος έχει σκοπό, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας, την ανάθεση εξουσιών στον Υπουργό Οικονομικών ή, κατά περίπτωση, στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για τη δυνατότητα λήψης και επιβολής προσωρινών περιοριστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.

Πρόεδρος και πολιτικοί αρχηγοί, υποστηρίζουν έγκυρες πληροφορίες, πηγαίνουν το Σάββατο στις Βρυξέλλες για συνάντηση με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ το πρωί η Βουλή θα ψηφίσει την συνεισφορά των καταθετών της Τράπεζα Κύπρου άνω των 100.000 με 25%. Στην ομάδα εργασίας του Euro σήμερα παρουσιάστηκαν διαφωνίες με Γερμανία και Σλοβακία να εκφράζουν αμφιβολίες για το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου και να επιμένουν ότι κούρεμα 25% σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ δεν αρκεί.

Η πρόταση που αναμένεται να πέσει στο τραπέζι θέλει 20% κούρεμα σε όλους τους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου και 25% για άνω των 100.000 ευρώ. Σύμφωνα επίσης με τις τελευταίες πληροφορίες το νομοσχέδιο για το κούρεμα μεταφέρεται για ψήφιση στη Βουλή την Κυριακή το απόγευμα, εάν και εφόσον υπάρχει συμφωνία με Eurogroup.

Την Κυριακή θα συνέλθει εκ νέου το Eurogroup για να συζητήσει το θέμα της Κύπρου. Πηγές της ευρωζώνης δήλωσαν ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

email
Πηγή άρθρου: Καθημερινή Κύπρου