Ανοιξαν ήδη οι κάλπες για τις αμερικανικές εκλογές

Ανοιξαν ήδη οι κάλπες για τις αμερικανικές εκλογές

Ανοιξαν ήδη οι κάλπες για τις αμερικανικές εκλογές.Φωτογραφία: policymic.com

Για τους ψηφοφόρους στις μισές αμερικανικές πολιτείες οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου έχουν ήδη ανοίξει, στα πλαίσια του early voting, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μιτ Ρόμνεϊ προετοιμάζονται για την πρώτη τους τηλεοπτική αντιπαράθεση στις 3 Οκτωβρίου.

Οι ψηφοφόροι που δεν μπορούν για διάφορους λόγους να προσέλθουν στις κάλπες την ημέρα των εκλογών, μπορούν να ψηφίσουν νωρίτερα: στις περισσότερες πολιτείες οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, στα πλαίσια του early voting που έχει θεσπιστεί ώστε να ενισχυθεί το τελικό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές και να υπάρχει αποσυμφόρηση στα εκλογικά κέντρα την ημέρα της κρίσιμης αναμέτρησης.

Η Νότια Καρολίνα δέχεται επιστολικές ψήφους, ήδη από τις 6 Σεπτεμβρίου, ενώ στο Αϊντάχο και την Νότια Ντακότα, η ψηφοφορία ξεκίνησε το σαββατοκύριακο. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, 30 πολιτείες αναμένεται να έχουν ξεκινήσει την διαδικασία του early voting στο οποίο εν τέλει θα συμμετέχουν όλες οι πολιτείες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πιστεύουν ότι τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων στην Φλόριντα και το 45% στο Οχάιο, δύο πολιτείες με αμφίβολο αποτέλεσμα που θα παίξουν σημαντικό ρόλο , θα ψηφίσουν πριν από την 6η Νοεμβρίου.

Το 2008, περίπου το 30% των ψηφοφόρων είχε ψηφίσει πριν από την ημέρα των εκλογών, είτε πηγαίνοντας σε εκλογικά τμήματα ή με επιστολική ψήφο, την πιο συνηθισμένη και λιγότερο δαπανηρή μέθοδο στις ΗΠΑ.

Φέτος, το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 35% σύμφωνα με τον Μάικλ Μακντόναλντ, ειδικό στην “πρώιμη ψήφο” και καθηγητή στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον, ο οποίος θεωρεί τον Οκτώβριο και όχι τον Νοέμβριο τον πιο σημαντικό μήνα των εκλογών.

Αν και οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται πάντα την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου, η οργάνωσή τους είναι θέμα των πολιτειών, που αποφασίζουν από μόνες τους τις ημερομηνίες των πρώιμων εκλογών, τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιήσουν, ακόμα και το πως θα είναι τα ψηφοδέλτια.

Αντίθετα με το 2008, φέτος, οι “Ρεπουμπλικάνοι που θα ψηφίσουν πριν από την ημέρα των εκλογών, αναμένεται να είναι περισσότεροι”, προβλέπει ο Μακντόναλντ, ο οποίος υπογραμμίζει πως οι επιτελείς του Ρόμνεϊ προσπαθούν να προλάβουν όπως έκαναν οι Δημοκρατικοί στις προηγούμενες εκλογές.

“Οι υποψήφιοι έχουν περισσότερο χρόνο να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους”, εξηγεί ο Ντάνι Χέις, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον. “Δεν χρειάζεται να ανησυχούν γι΄αυτούς την ημέρα των εκλογών και μπορούν να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε άλλες ομάδες ψηφοφόρων, όπως οι κεντρώοι και οι αναποφάσιστοι”, πρόσθεσε.

Οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα υπολογίζουν στην ψήφο των νέων. Το 2008, το 66% των ψηφοφόρων ηλικίας 18 ως 29 ετών είχαν ψηφίσει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Ο ίδιος ο Ομπάμα έστειλε ένα μήνυμα στους ψηφοφόρους αυτούς, στο Οχάιο κάλεσε τους νέους να ψηφίσουν πριν από τις 6 Νοεμβρίου, λέγοντας: “Εσείς οι νέοι πηγαίνετε να ψηφίσετε νωρίτερα, γιατί την ημέρα των εκλογών μπορεί να μην ξυπνήσετε…αν το κάνετε αυτό, μετά θα σάς μείνει χρόνος να βοηθήσετε τους άλλους να ψηφίσουν”.

email
Πηγή άρθρου: ethnos.gr