Απεργία στην Ισπανία κόντρα στο «μαχαίρι» στις δαπάνες για την Παιδεία

indignados

Από τις πρόσφατες «επετειακές» διαδηλώσεις των indignados στη Μαδρίτη.Φωτογραφία: 4add.wordpress.com

Κλειστά είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στην Ισπανία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές ύψους άνω του 20% της συντηρητικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι στις δαπάνες για την Παιδεία -στην πρώτη απεργία στα χρονικά της χώρας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Οι περικοπές επιφέρουν την αύξηση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις των ισπανικών σχολείων. Οι καθηγητές καλούνται να εργαστούν περισσότερες ώρες με την ίδια μισθολογική αμοιβή, ενώ τα δίδακτρα των πανεπιστημίων αναμένεται να αυξηθούν έως και 25%.

Μαθητές, φοιτητές, γονείς και καθηγητές αναμένεται να δώσουν δυναμικό «παρών» στις διαδηλώσεις που προγραμματίζονται το απόγευμα της Τρίτης στη Μαδρίτη και πολλές πόλεις της Ισπανίας.

Η κυβέρνηση Ραχόι υποστηρίζει ότι οι περικοπές στις δαπάνες είναι απαραίτητες για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Προ ημερών η Ισπανία προχώρησε σε αναθεώρηση του ήδη αναθεωρημένου ελλείμματος για το 2011, καθώς η «τρύπα» στα οικονομικά αρκετών αυτόνομων περιοχών δεν άφηνε κανένα περιθώριο τήρησης των συμφωνηθέντων.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα θα κλείσει στο 8,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 8,5%, και η τρύπα φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Η απεργία πραγματοποιείται σε όλες τις περιφέρειες της Ισπανίας εκτός από τη Χώρα των Βάσκων και της Βαλεαρίδες νήσους.

Έρχεται μία εβδομάδα αφότου επέστρεψαν στις πλατείες της Ισπανίας οι Αγανακτισμένοι για να διαδηλώνουν κόντρα στη λιτότητα σε μία «επετειακή» συγκέντρωση για τον ένα χρόνο από τη γέννηση του κινήματος της 15ης Μαΐου.

Το απόγευμα της Τρίτης προγραμματίζονται διαδηλώσεις στη Μαδρίτη και πολλές ισπανικές πόλεις.

email
Πηγή άρθρου: philenews.com