Άρχισε η εκστρατεία υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας

Άρχισε η εκστρατεία υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας

Άρχισε η εκστρατεία υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας. Φωτογραφία: foreignpolicy.com

Με συγκέντρωση υπογραφών, εκδηλώσεις και συναυλίες άρχισαν την Παρασκευή εκδηλώσεις για την ανεξαρτησία της Σκοτίας οι κάτοικοι της οποίας θα κληθούν το 2014 να απαντήσουν αν επιθυμούν να αποσχιστούν από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από τρεις αιώνες.

Θέλουμε μία δίκαιη και ευημερούσα Σκοτία, είπε ο πρωθυπουργός Άλεξ Σάλμοντ κηρύσσοντας την έναρξη της καμπάνιας «Σκοτία, ναι».

Στόχος του είναι να υπογράψουν ένα εκατομμύριο Σκοτσέζοι (επί συνόλου πέντε εκατομμυρίων) ως το 2014.

Το κίνημα της ανεξαρτησίας στηρίζουν και προσωπικότητες όπως ο Σον Κόνερι.

Οι Σκοτσέζοι θα ψηφίσουν το 2014 αν θέλουν την ανεξαρτησία της Σκοτίας που απολαμβάνει σήμερα ευρεία αυτονομία, ελέγχοντας την υγεία, την παιδεία και τις φυλακές· το Λονδίνο ελέγχει όλα τα υπόλοιπα ζητήματα συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας.

Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, η Σκοτία θα είναι μία ανεξάρτητη χώρα από το 2016, ανοίγοντας ίσως το δρόμο και για την Ουαλία. Κεφαλή του κράτους θα παραμείνει η βασίλισσα Ελισάβετ.

Η κυβέρνηση Κάμερον –Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι- διαφωνεί με την ανεξαρτησία, υποστηρίζοντας την ενότητα του Βασιλείου· την ίδια στάση έχει και το Εργατικό κόμμα. Ωστόσο και τα τρία κόμματα έχουν μικρότερη επιρροή στο σκοτσέζικο Κοινοβούλιο όπου υπερτερεί το SNP του Σάλμοντ.

Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 40% των Σκοτσέζων γενικά στηρίζουν την ανεξαρτησία, 50% διαφωνούν και ένα 10% παραμένει αναποφάσιστο.

email
Πηγή άρθρου: in.gr