Δεκατέσσερις Έλληνες στους κορυφαίους εφοπλιστές του κόσμου

Δεκατέσσερις Έλληνες στους κορυφαίους εφοπλιστές του κόσμου

Εκτακτη εισφορά στους Ελληνες εφοπλιστές. Φωτογραφία: gcaptain.com

Εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας η φετινή λίστα έχει και πάλι έντονο άρωμα … Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελληνική ναυτιλία όχι μόνο αντιστέκεται στην κρίση αλλά παραμένει στην κορυφή του κόσμου.

Ενδεικτικό μάλιστα είναι ότι δύο Έλληνες εφοπλιστές και συγκεκριμένα οι κ.κ. Γιάννης Αγγελικούσης και Γιώργος Οικονόμου βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα του καταλόγου!

Στη λίστα των 100 κορυφαίων ακολουθούν οι: Aγγελική Φράγκου (18), Πήτερ Λιβανός (26), Γιώργος Προκοπίου (28), Βίκτωρας Ρέστης (56), Κωσταντίνος Κωνσταντακόπουλος (60), Συμεών Παληός (63), Νίκος Τσάκος (72), Θεόδωρος Βενιάμης (75) ως πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Κώστας Γραμμένος (81) καθηγητής στο Cass Business School του Λονδίνου, Δημήτρης Μελισσανίδης (82), Ευάγγελος Μαρινάκης (84) και Πήτερ Γεωργιόπουλος (90).

Μέσα στο 2012 ο ελληνικός εφοπλισμός έχει επενδύσει κεφάλαια ύψους 3,8 δισ. δολαρίων για τη αγορά πλοίων. Οι ελληνικές εταιρείες απέκτησαν 217 πλοία επωφελούμενες από τις μεγάλες ευκαιρίες που εμφανίστηκαν στη ναυτιλία εξαιτίας της πτώσης στις αξίες των πλοίων.

Πιο αναλυτικά, οι Έλληνες εφοπλιστές, διαθέτοντας ρευστότητα και επωφελούμενοι από τη συνεχή κατρακύλα των τιμών, απορρόφησαν το 22% των πωλήσεων στα πλοία ξηρού φορτίου, το 19% στα τάνκερ και το 23% στα πλοία μεταφοράς κοντέινερ.

Στην αγορά των ναυπηγήσεων, οι Έλληνες εμφανίζονται να έχουν προχωρήσει σε 97 νέες παραγγελίες πλοίων με την αξία του επενδυμένου κεφαλαίου να πλησιάζει τα 4 δισ. δολάρια, από 142 συνολικές παραγγελίες και αξία επενδυμένου κεφαλαίου, παγκοσμίως που ξεπερνά τα 8 δισ. δολάρια το εννεάμηνο του 2011.

Οι Κινέζοι εμφανίζουν πιο έντονη διάθεση στις ναυπηγήσεις από τους Έλληνες, με 125 συνολικές νέες παραγγελίες πλοίων από 244 τη περσινή χρονιά, κατέχοντας 23,5% του συνολικού αριθμού των παραγγελιών και οι Έλληνες 13,5%.

Συνολικά πάντως, η επενδυτική διάθεση των Ελλήνων για ναυπηγήσεις παρουσιάζει 32% μείωση από τα επίπεδα της περιόδου Ιανουάριος – Σεπτέμβριος του 2011, με τον τομέα των πλοίων ξηρού φορτίου να προσελκύει τη μερίδα του λέοντος με 48 νέες παραγγελιές, 26% κάτω από τα επίπεδα του 2011.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι αν και ο ελληνόκτητος στόλος παραμένει στην κορυφή του κόσμου με 5.749 πλοία, μόνο το 34% του στόλου φέρει την ελληνική σημαία.

Οι δύο πρώτοι εφοπλιστές στη Lloyds list προέρχονται από τη μεγάλη «οικογένεια των Βίκινγκς» (Τζον Φρέντρικσεν και Νιλς Άντερσεν), ενώ ο τρίτος είναι Κινέζος (Χου Ζιγιούν). Το 2009 ο μεγιστάνας των τάνκερ, Νορβηγός Τζον Φρέντρικσεν απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα προκειμένου να αποφύγει την υψηλή φορολογία της πατρίδας του.

Πηγή άρθρου: imerisia.gr