Δύσκολες ώρες για τους Έλληνες σε Συρία και Λιβύη

Έλληνες στη Συρία

Έλληνες στη Συρία

Με ψυχραιμία παρακολουθούν την εξέλιξη των γεγονότων στη Συρία οι περίπου 500 ομογενείς, ελπίζοντας για ένα καλύτερο αύριο στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής, που έχει καταληφθεί από τη βία.

Μέχρι σήμερα, όλοι οι ομογενείς μας είναι καλά, όπως μας διαβεβαιώνει η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Δαμασκού Βιργινία Στεφάνου. Για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα, όμως, ένα μεγάλο «γιατί» περιμένει απάντηση.

«Δεν έχουμε ακόμη καταλάβει τι ακριβώς έγινε. Τόσα χρόνια ζούσαμε καλά, δεν υπήρχαν διακρίσεις μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών» δηλώνει από τη Δαμασκό, η κα Στεφάνου.

«Στο συγκρότημα που ζούμε, εδώ και 35 χρόνια, είμαστε σαν αδέλφια – αλαουίτες, σουνίτες, Αρμένιοι, μουσουλμάνοι – μαζί σε χαρές και λύπες, στη δουλειά και τα παιδιά μας στα σχολεία. Τώρα επεμβαίνουν οι ξένοι» τονίζει.

Οι ομογενείς μας, στην πλειοψηφίας τους 3ης και 4ης γενιάς, δεν κάνουν σκέψεις να φύγουν από τη Συρία, αν κι έχουν διπλή υπηκοότητα.

«Πού να πάμε;» αναρωτιέται η κ. Βιργινία και προσθέτει: «Εδώ είναι ο τόπος μας, εδώ είναι οι δικοί μας. Στην Ελλάδα που την αγαπούμε δεν έχουμε κανέναν. Πολλοί ομογενείς δεν μιλούν πλέον ελληνικά. Δεν είναι λίγοι και οι μεικτοί γάμοι. Οι ελάχιστοι που έφυγαν στην αρχή των γεγονότων είναι κυρίως πρώτης γενιάς, που έχουν συγγενείς στην πατρίδα».

Με κάθε βομβαρδισμό, η κ. Βιργινία και ο σύζυγός της, Παύλος, αρχίζουν τα τηλεφωνήματα για να μάθουν πώς είναι οι ομογενείς μας στην πληγείσα περιοχή.

Μας εξομολογείται, ακόμη, ότι από τότε που έκλεισε η ελληνική πρεσβεία στη Δαμασκό νιώθουν εγκαταλελειμμένοι, έχουν όμως κοντά τους το Πατριαρχείο, που τους νοιάζεται. Παρηγοριά βρίσκουν στις εκκλησιές μας που λειτουργούν ακόμη στη Δαμασκό, όπου ζουν περίπου 300 ομογενείς.

Η Ελληνική Κοινότητα Δαμασκού ιδρύθηκε το 1958 από το Νικόλαο Στεφάνου, ελληνικό σχολείο, όμως, υπήρχε από το 1919, το οποίο και λειτουργούσε μέχρι πριν από περίπου δέκα χρόνια. Οι περισσότεροι ομογενείς μας στη Συρία έλκουν τις ρίζες τους από τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη.

Στη Λιβύη η κατάσταση δεν έχει καταλαγιάσει 

Η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει ασταθής, με τα εξτρεμιστικά στοιχεία που έχουν εισβάλει στη χώρα να δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας, δηλώνει από την πλευρά του ο μητροπολίτης Τριπόλεως Λιβύης Θεοφύλακτος.

«Οι ελάχιστοι ομογενείς που έχουν παραμείνει στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, ζουν σε αβεβαιότητα, είναι επιφυλακτικοί σε κάθε τους βήμα. Όσοι έφυγαν δεν έχουν επιστρέψει, καθώς δεν έχουν επαναδραστηριοποιηθεί οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνταν» λέει ο κ. Θεοφύλακτος.

Ανασφάλεια δημιουργούν και οι συχνές τυφλές εκρήξεις βομβών, αλλά και οι επιθέσεις έναντι απλών πολιτών. Όπως μας είπε ο μητροπολίτης, τον περασμένο Μάιο άγνωστοι αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τον αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Βασιλάκο, στην Τρίπολη.

«Μας συνιστούν να κυκλοφορούμε χωρίς ράσα. Αναγκαστήκαμε, επίσης, να περιφρουρήσουμε τους ναούς μας. Στις αρχές Αυγούστου έγινε απόπειρα κατάληψης του Μητροπολιτικού Ναού, στον οποίο βάλαμε συρματοπλέγματα και κάγκελα. Θα θυμόσαστε πέρυσι τον Αύγουστο τη λεηλασία που υπέστη ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου, στην παλιά πόλη της Τρίπολης, που χρονολογείται από το 1647 και είναι η παλιότερη ορθόδοξη εκκλησία στη Βόρεια Αφρική. Επίσης, στη Βεγγάζη, πριν από 3-4 μήνες προσπάθησαν να πυρπολήσουν τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» μας λέει ο μητροπολίτης.

Ο κ. Θεοφύλακτος, ο οποίος για λόγους υγείας βρίσκεται αυτό το διάστημα στην Αθήνα, λέει πως θα κάνουν τα πάντα για να περιφρουρήσουν τα όσα με κόπο δημιουργήθηκαν, ευχόμενος το καλύτερο για το λαό της Λιβύης.

Εκφράζει, όμως, και ένα παράπονο για το ότι τα ΜΜΕ της Ελλάδας έχουν ξεχάσει, όπως λέει, τους Έλληνες τις Λιβύης. «Τι κι αν έχουν μείνει μόλις καμιά δεκαριά άτομα;» αναρωτιέται.

Αισιόδοξοι οι Έλληνες του Λιβάνου

Ψύχραιμα παρακολουθούν την εξέλιξη των γεγονότων οι περίπου 3000 ομογενείς που ζουν σήμερα στη Βηρυτό, σύμφωνα με τον Ταμία της Ελληνικής Λέσχης Βασίλειο Λαμψό.

«Έχουμε μάθει και σε χειρότερες καταστάσεις, γι’ αυτό και δεν ανησυχούμε» δηλώνει από την πρωτεύουσα του Λιβάνου, ο κ. Λαμψός.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βοηθάμε φτωχούς ομογενείς, που μας χρειάζονται αυτή την ώρα» προσθέτει.

Οι ομογενείς μας, πάντως, αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία το μέλλον. Το προσεχή Οκτώβριο έχουν προγραμματίσει τα εγκαίνια των νέων ιδιόκτητων εγκαταστάσεων της Ελληνικής Κοινότητας, στα οποία έχουν προσκαλέσει και τον υφ. Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα.

«Η κοινότητά μας έχει χρήματα κι έτσι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας πράγματα. Φέτος, θα φέρουμε εμείς δάσκαλο από την Ελλάδα. Έχουμε κι ένα χορευτικό και κάθε βδομάδα 30-40 παιδιά κάνουν πρόβες. Έχουμε και ορθόδοξη εκκλησία, δεν έχουμε όμως ιερέα» μας λέει ο κ. Λαμψός.

email
Πηγή άρθρου: nooz.gr