Ένα χαμένο δευτερόλεπτο αρκεί για να φέρει την «καταστροφή» στο Διαδίκτυο

Ρολόι Παγκόσμιας ώρας

Ρολόι Παγκόσμιας ώρας

Προβλήματα αντιμετώπισαν το Σάββατο γνωστοί και δημοφιλείς διαδικτυακοί τόποι, λόγω της προσθήκης ενός… δευτερολέπτου που προστέθηκε στα ατομικά ρολόγια που κρατάνε την ώρα τς Γης.

Το συμβάν συνέβη τα μεσάνυχτα (ώρα Γκρίνουιτς) του Σαββάτου 30 Ιουνίου, οπότε οι τεχνικοί αποφάσισαν να διορθώσουν την παγκόσμια ώρα προσθέτοντας ένα δευτερόλεπτο στους λεγόμενους NTP servers. Οι τελευταίοι είναι διαδικτυακοί εξυπηρετητές που κρατάνε την παγκόσμια ώρα και την μοιράζουν στους υπόλοιπους servers στο Διαδίκτυο μέσω του πρωτοκόλλου NTP.

Η προσθήκη του χαμένου δευτερολέπτου στους NTP servers κρίθηκε απαραίτητη για να συγχρονιστούν τα ρολόγια των εξυπηρετητών με την περιστροφή της Γης. Ωστόσο, οι περισσότεροι εξυπηρετητές που φιλοξενούν ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο και οι οποίοι επικοινωνούν με τους NTP servers για να συγχρονίσουν τα ρολόγια τους, τα βρήκαν σκούρα με το έξτρα δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεχνικά προβλήματα σε μεγάλες ιστοσελίδες όπως η Mozilla, το Reddit, το Gawker και άλλα.

Η αιτία του προβλήματος εντοπίζεται στην γλώσσα προγραμματισμού Java. Το πρόβλημα στο Reddit οφειλόταν σε μια ανοικτού κώδικα βιβλιοθήκη Java, την Cassandra, που έχει αναπτύξει το Facebook αλλά χρησιμοποιείται πλέον από πολλά websites. Αντίστοιχα η σελίδα του Μozilla, που αναπτύσσει τον Firefox, είχε πρόβλημα με το Hadoop, μια ακόμα πλατφόρμα ανάπτυξης κώδικα που είναι γραμμένη σε Java.

Πηγή άρθρου: iefimerida.gr