Ενας 11χρονος έκανε ρεζίλι τα μέτρα ασφαλείας

Ενας 11χρονος έκανε ρεζίλι τα μέτρα ασφαλείας

Ο μικρός κατάφερε να περάσει κάθε έλεγχο χωρίς να έχει έγγραφα μαζί του, με τους υπεύθυνους του αεροδρομίου να θεωρούν ότι απλώς πλησίασε οικογένειες που επιβιβάζονταν στο αεροσκάφος.

Η ελληνική ρήση αναφέρει πως «από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια».

Στο Λονδίνο, όμως, χρειάστηκε απλώς ένας πιτσιρικάς για να επιβεβαιώσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στον τομέα της ασφάλειας. Εστω κι αν οι αναφορές για το επίπεδο της ασφάλειας στην αγγλική πρωτεύουσα κυμαίνονται συχνά και στη σφαίρα των τρελών δημοσιευμάτων.

Οι φλεγματικοί Βρετανοί, πάντως, «συνελήφθησαν» να? κοκκινίζουν από αμηχανία στη χθεσινή αποκάλυψη ότι ένας 11χρονος κατόρθωσε να πετάξει την προηγούμενη μέρα από Μάντσεστερ -η οποία είναι Ολυμπιακή πόλη, για αγώνες ποδοσφαίρου- προς Ρώμη δίχως να φέρει μαζί του εισιτήριο, διαβατήριο και κάρτα επιβίβασης!!!

Ο μικρός κατάφερε να περάσει κάθε έλεγχο χωρίς να έχει έγγραφα μαζί του, με τους υπεύθυνους του αεροδρομίου να θεωρούν ότι απλώς πλησίασε οικογένειες που επιβιβάζονταν στο αεροσκάφος. Μάλιστα, έγινε αντιληπτός μόνο όταν συνεπιβάτες του απόρησαν που καθόταν μόνος του?

Αμέσως μετά την προσγείωση στη Ρώμη, ο 11χρονος συνοδεύτηκε με νέα πτήση στο Μάντσεστερ, όπου συνάντησε τους γονείς του. Αλλά ενώ ο ίδιος και οι συγγενείς του ησύχασαν με την εξέλιξη, στην Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων υπήρξε προβληματισμός. Η γενική γραμματέας Μεταφορών της Αγγλίας, Τζάστιν Γκρίνινγκ, απαίτησε άμεσα λεπτομερή αναφορά, ενώ υπάλληλοι του αεροδρομίου και της αεροπορικής εταιρείας Jet2 ήδη απολύθηκαν. «Θα προσπαθήσουμε ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο» σχολίασε ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου Τζον Γκρίνγουεϊ. Αν και ο γενικός διευθυντής του, Ράσελ Κρεγκ, επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα λέγοντας ότι «ο νεαρός πέρασε κάθε έλεγχο δίπλα σε συνεπιβάτες και δεν υπήρξε θέμα γιατί δεν έφερε κανένα ύποπτο αντικείμενο μαζί του»?

Οι Βρετανοί διοργανωτές, ωστόσο, δεν αντιμετωπίζουν γενικότερα το ζήτημα με αντίστοιχη αλαζονεία. Ειδικότερα από τη στιγμή που ένας Ελληνας δημοσιογράφος κατάφερε χθες να φτάσει ανενόχλητος ως το κτίριο της ελληνικής αποστολής στο Ολυμπιακό Χωριό ενώ δεν είχε τέτοιο δικαίωμα! Μέχρι να του ζητηθεί ευγενικά να αποχωρήσει.

Οι οικοδεσπότες αναμένεται να αγχωθούν περισσότερο σήμερα, λόγω άφιξης περίπου 2.000 αθλητών στο Χωριό, όμως οι άνδρες ασφαλείας και επίλεκτοι αστυνομικοί κυκλοφορούν πια οπλισμένοι με αυτόματα όπλα υψηλής ταχυβολίας, έχοντας τη σφαίρα στη θαλάμη! Οσο πλησιάζει η τελετή έναρξης, τα μέτρα ασφαλείας γίνονται πιο σκληρά και οι έλεγχοι αυξάνονται. Τόσο στις αθλητικές εγκαταστάσεις όσο και στο μετρό.

Πάντως, όσον αφορά τον εναέριο έλεγχο η ετοιμότητα των Βρετανών παίρνει καλό βαθμό! Το βρετανικό υπουργείο άμυνας ενημέρωσε ότι μαχητικό αεροσκάφος απογειώθηκε για να αναχαιτίσει εμπορικό που πετούσε σε απαγορευμένο εναέριο χώρο. Το ?ύποπτο? σκάφος δεν είχε επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου, όταν αυτή αποκαταστάθηκε το βρετανικό αεροσκάφος επέστρεψε στη βάση του.
Ενίσχυση με 1.200 στρατιώτες

Τη βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας ζήτησαν οι αμφιτρύωνες των Ολυμπιακών Αγώνων, μετά την αδυναμία της εταιρείας G4S να καλύψει τις ανάγκες ανδρών ασφαλείας της διοργάνωσης. Το συμβόλαιο (αξίας 284 εκατ. λιρών, περίπου 365 εκατ. ευρώ) προέβλεπε χρησιμοποίηση 10.000 ανδρών, ωστόσο, η εν λόγω εταιρεία εξασφάλισε μόλις 6.000 και οι διοργανωτές ανακοίνωσαν την ενίσχυση με 1.200 στρατιώτες για τις ανάγκες των Αγώνων! Ενώ η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου επιβεβαίωσε πως 12.500 αστυνομικοί θα φρουρήσουν εγκαταστάσεις, στάδια, ξενοδοχεία και οχήματα με αποστολές ομάδων, με τους 9.500 να βρίσκονται μόνιμα στην αγγλική πρωτεύουσα.

email
Πηγή άρθρου: ethnos.gr