Εντολή θανάτωσης για την τελευταία αρκούδα της Ελβετίας

Αρκούδα

Αρκούδα

Η τελευταία άγρια αρκούδα της Ελβετίας δεν υπάρχει πια. Κρίνοντάς την επικίνδυνη για τους ανθρώπους – με τους οποίους ερχόταν όλο και συχνότερα σε επαφή – φύλακες την θανάτωσαν πριν από λίγες ημέρες.

Όπως μετέδωσαν ελβετικά μέσα ενημέρωσης, η αρκούδα με την κωδική ονομασία Μ13 βρισκόταν σε χειμερία νάρκη, όμως, ξύπνησε και ακολούθησε ένα 13χρονο κορίτσι και ένα ζεύγος τουριστών από την Ιταλία, στην πόλη του Ποσκιάβο. Το κορίτσι διακομίστηκε στο νοσοκομείο καθώς υπέστη σοκ.

Τα πρώτα προβλήματα άρχισαν πέρυσι την άνοιξη, όταν η αρκούδα επιτέθηκε εναντίον μιας κατσίκας. Τότε οι φύλακες της έκαναν αναισθησία για να της τοποθετήσουν πομπό παρακολούθησης. Λίγους μήνες αργότερα, ο Μ13 επιτέθηκε εναντίον κοπαδιού προβάτων, όμως τραυματίστηκε από διερχόμενο τρένο πριν αιχμαλωτιστεί.

Έπειτα, ντόπιοι είδαν την αρκούδα να τρώει μέλι έξω από ένα πτηνοτροφείο, δίπλα σε σχολείο του Ποσκιάβο, γεγονός που ανάγκασε τις αρμόδιες Αρχές να υψώσουν ηλεκτροφόρο φράχτη γύρω από το κτήριο, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο εισέβαλε σε μια καλύβα και έμεινε εκεί επί μιάμιση ημέρα. «Η θανάτωση έγινε με βάση το σχέδιο διαχείρισης για τις αρκούδες στην Ελβετία», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας επιβεβαιώνοντας το συμβάν. Το σχέδιο αυτό επιτρέπει στους αρμόδιους να θανατώσουν ένα ζώο εφόσον κριθεί ότι συνιστά απειλή για τους ανθρώπους.

Οι Αρχές είχαν έρθει σε σύγκρουση με οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες διαφωνούσαν ότι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος ήταν ο θάνατος της αρκούδας. «Ήταν αδύνατο να αλλάξει η συμπεριφορά της αρκούδας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι φύλακες των πάρκων άγριας ζωής στο καντόνι του Γκραουμπύντεν, όπου ζούσε ο – περίπου 2 ετών – Μ13.

Το WWF ήταν μεταξύ αυτών που καταδίκασαν την απόφαση των Αρχών υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειες θα έπρεπε να εστιαστούν στον εκφοβισμό του ζώου ώστε τελικά να απομακρυνθεί από τις κατοικημένες περιοχές. Σημειώνεται ότι ο Μ13 ήταν η τελευταία από τις τρεις – γνωστές τουλάχιστον – καφέ αρκούδες της Ελβετίας.

Τα αδέλφια του, ο Μ12 και ο Μ14, είχαν χάσει την ζωή τους καθώς μετά από θανάσιμη σύγκρουση με αυτοκίνητα.

Πηγή άρθρου: newpost.gr