Έπεσε η κυβέρνηση της Ολλανδίας

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.(Πηγή φωτογραφίας:gazprom.com)

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπέβαλε σήμερα στη βασίλισσα Βεατρίκη την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας με το ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς.

«Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπέβαλε στις 23 Απριλίου 2010 στην Αυτού Μεγαλειότητα την βασίλισσα την παραίτηση όλων των υπουργών και των υφυπουργών με άμεση ισχύ», ανέφερε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα ολλανδικά ΜΜΕ, ο κ.Ρούτε έμεινε για περίπου δύο ώρες στο γραφείο της βασίλισσας, προκειμένου να υποβάλλει επισήμως την παραίτηση της κυβέρνησής της.

Να σημειωθεί πως οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν στις 5 Μαρτίου διεκόπησαν το Σάββατο, όταν ο Γκερτ Βίλντερς εγκατέλειψε το τραπέζι των συνομιλιών, διαρρηγνύοντας τη συμφωνία που συνέδεε το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) με την κυβέρνηση μειοψηφίας, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση τον Οκτώβριο 2010.

Στόχος των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του ελλείμματος ήταν άλλωστε η συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και τον Γκερτ Βίλντερς για την περικοπή 16 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες κατά το 2013.

Αναλυτές ανέφεραν στο Reuters ότι νέες εκλογές θα μπορούσαν να ανακοινωθούν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα και να πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Πηγή άρθρου: newsbomb.gr