Έρευνα στο σπίτι και τα γραφεία του Σαρκοζί

Ο Νικολά Σαρκοζί & η Κάρλα Μπρούνι

Την έρευνα διεξήγαγε ο δικαστής Ζαν-Μισέλ Ζεντίλ και υπεύθυνοι της υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος του Παρισιού.(Πηγή Φωτογραφία: Reuters )

Έρευνα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη από Γάλλους αξιωματούχους στο σπίτι και τα γραφεία του πρώην Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, στο πλαίσιο της υπόθεσης παράνομης χρηματοδότησης της προεδρικής του καμπάνιας το 2007 από την εταιρία καλλυντικών L’Oreal.

Την έρευνα διεξήγαγε ο δικαστής Ζαν-Μισέλ Ζεντίλ και υπεύθυνοι της υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος του Παρισιού και επικεντρώνεται στις ιδιαίτερες σχέσεις του κόμματος του Σαρκοζί με την πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας, Λιλιάν Μπετανκούρ.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις της πρώην λογίστριας της Μπετανκούρ είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο και ο τότε υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ ο οποίος φέρεται να είχε δεχθεί 150.000 ευρώ σε φακέλους για να καταλήξουν στα ταμία του τότε κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος (UΜΡ).

Όπως ορίζει όμως η γαλλική νομοθεσία επιτρέπονται δωρεές προς κόμματα που δε ξεπερνούν τις 7.500 ευρώ κατά άτομο και ανά έτος, ενώ σε μετρητά επιτρέπεται μόνο να δοθούν μόλις 150 ευρώ! Πολλοί πάντως αναφέρουν ότι οι διαχειριστές των οικονομικών της Μπετανκούρ χρηματοδοτούσαν το κόμμα του Σαρκοζί, με αντάλλαγμα φορολογικές ελαφρύνσεις.

Η υπόθεση Μπετανκούρ είχε έρθει στην επιφάνεια το 2010, όταν η κόρη της δισεκατομμυριούχου, Φρανσουάζ Μάγερς Μπετανκούρ μήνυσε τον κοσμικό φωτογράφο Φρανσουά-Μαρί Μπανιέ, ότι αποσπούσε μεγάλα χρηματικά ποσά από την μητέρα της. Η 88χρονη Μπετανκούρ, της οποίας η περιουσία ανέρχεται στα 22 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την ασφάλεια ζωής του Γάλλου Φρανσουά Μαρί Μπανιέ, πολύ κοντινό πρόσωπο της ίδιας και του άνδρα της Αντρέ, δωρίζοντας του το αστρονομικό ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ περίπου. Κάτι τέτοιο φυσικά εξόργισε την κόρη της που είναι η μοναδική κληρονόμος, καταθέτωντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων αμφισβητώντας την πνευματική διαύγεια της μητέρας της με την οποία οι σχέσεις είναι ψυχρές εδώ και χρόνια.

Όπως υποστήριζε τότε η 58χρονη Φρανσουάζ η μήνυση αποσκοπούσε στην προστασία της μητέρας της και πως δεν ενδιέφεραν την ίδια τα χρήματα.

Πηγή άρθρου: protothema.gr