Έσπασε το 6ήμερο πτωτικό σερί η Wall Street

Πτώση στη Wall Street με "εισαγόμενες" ανησυχίες

Πτώση στη Wall Street με “εισαγόμενες” ανησυχίες.(Πηγή φωτογραφίας:digitaljournal.com)

Έντονη αντίδραση καταγράφηκε στη Wall Street, παρα το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της JP Morgan απογοήτευσαν του επενδυτές, αφού ανακοινώθηκαν διπλάσιες ζημίες από το trading από αυτό που αναμενόταν. Μετά από έξι μέρες συνεχών απωλειών, οι αναλυτές ανέμεναν αυτήν την άνοδο, ενώ ήταν η καλύτερη συνεδρίαση από τον Ιούνιο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones βρέθηκε στις 12.777 μονάδες και στο +1,62%, ο Nasdaq έκλεισε στο +1,48% και στις 2.908 μονάδες και ο S&P 500 κέρδισε 1,65% στις 1.356 μονάδες.

Ισχυρή ώθηση έδωσαν οι Microsoft με +2,65%  και η Intel με +2,06% , ενώ η IBM βρέθηκε στο +1,58%. Και οι τρείς ανακοινώσουν την επόμενη εβδομάδα αποτελέσματα για το β’ 3μηνο.

Σε 4,96 δισ. δολάρια ή στα 1,12 δολ/μετοχή υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της JP Morgan το β’ τρίμηνο του έτους, λόγω των προ φόρων ζημιών στο trading, ύψους 4,4 δισ. δολαρίων, από 5,43 δισ. δολάρια ή 1,27 δολάρια/μετοχή, το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Στα 4,62 δισ. δολάρια αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Wells Fargo το δεύτερο τρίμηνο του έτους, από 3,95 δισ. δολάρια το αντίστοιχο περσινό, καταγράφοντας άνοδο 17%.

Στα μάκρο της ημέρας, οριακή άνοδο 0,1% εμφάνισε ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, έναντι πτώσης κατά 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Το Μάιο, ο δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 1%.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού παρέμεινε στο +0,7%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για άνοδο κατά 0,2%.

Στις 72 μονάδες υποχώρησε τον Ιούλιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες, από 73,2 μονάδες τον Ιούνιο, που απαρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν.

Οι εκτιμήσεις τοποθετούσαν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις 73,5 μονάδες.

Σημειώνεται ότι το καταναλωτικό κλίμα υποχώρησε σε χαμηλό 7 μηνών.
Ευρώπη

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τις μετοχές των εταιρειών πετρελαίου και εξόρυξης να καταγράφουν ισχυρή άνοδο, ύστερα από τα στοιχεία για την κινεζική ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο, τα οποία πυροδότησαν ελπίδες για εφαρμογή πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης από την Κίνα.

Αναλυτικότερα, στην Ευρώπη, άνοδος κατά 0,92% στις 5.660 μονάδες για τον δείκτη FTSE στο Λονδίνο, κέρδη 1,46% στις 3.181 μονάδες για τον CAC 40 στο Παρίσι και τέλος, κατά 1,88% στις 6.540 μονάδες ενισχύθηκε ο DAX στη Φρανκφούρτη.

Κατά 1,3% στις 255,55 μονάδες για τον δείκτη βαρόμετρο Stoxx 600.

Από τις μετοχές που ξεχώρισαν στα ταμπλό, άνοδος από 3,6% για τις Deutsche Telekom και Telecom Italia, ενώ κατά 3,3% κέρδισε  η France Telecom, αφότου η Citigroup την αναβάθμισε σε “buy” από “neutral” .

Στα μάκρο της ημέρας, με ρυθμό 7,6% – το χαμηλότερο των τελευταίων τριών ετών- αναπτύχθηκε η κινεζική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2012, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ σημειώνει επιβράδυνση για έκτο διαδοχικό τρίμηνο, καθώς οι επενδύσεις έμειναν στάσιμες, ενώ υποχώρησε η ζήτηση σε βασικές εξαγωγικές αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι το Μάρτιο το Πεκίνο υποβάθμισε το συνολικό στόχο ανάπτυξης για το 2012 στο 7,5%.

Η στασιμότητα στην κινεζική οικονομία προκαλεί ανησυχία και για άλλες ασιατικές οικονομίες, αλλά και για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Τεχνική αντίδραση χαμηλών προσδοκιών στο Χ.Α.

Κέρδη 3,60% την Παρασκευή, απώλειες 2,67% στην εβδομάδα. Ούτε η τεχνική αντίδραση της Παρασκευής ήταν αρκετή για να αλλάξει το κλίμα στο Χ.Α. Για να συνέβαινε αυτό, θα έπρεπε, υποστηρίζουν χρηματιστές, το ενδιαφέρον να είναι μεγαλύτερο. Με τις συναλλαγές για δεύτεερη συνεχόμενη συνεδρίαση κάτω από τα… 20 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 17,8 εκατ. ευρώ, δύσκολα μπορεί να βγει συμπέρασμα, αλλά να γίνει και εκτίμηση για την επόμενη μέρα ή για τη συνέχεια. Η χαμηλή προσφορά είναι ο βασικότερος λόγος για την όποια κίνηση της αγοράς σε οποιαδήποτε κατεύθυνση, σχολιάζουν οι παράγοντες της αγοράς, εκτιμώντας ότι όσο προχωρεί το καλοκαίρι, τόσο οι συναλλαγές θα μειώνονται.

Το μόνο που μπορεί να κρατήσει κανείς από τις συναλλαγές της Παρασκευής ήταν η απομάκρυνση της αγοράς από τη στήιξη των 600 μονάδων, που είχε βρεθεί την Πέμπτη. Για το σκοπό αυτό επιστρατεύτηκε η ΔΕΗ, που έδωσε κέρδη 8,12% και επανέκαμψε στα 2,42 ευρώ, ο ΟΤΕ που έκλεισε με άνοδο 7,34%, στα 2,34 ευρώ , τα ΕΛΠΕ 6% και ο ΟΠΑΠ 4,26%, στα 4,89 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η αντίδραση των μετοχών έγινε με πολύ λίγα κομμάτια. Χαρακτηριστικά στην ΕΤΕ, που έκλεισε με άνοδο 3,28%, στο 1,26ευρώ, άλλαξαν χέρια 2,6 εκατ. τεμάχια, στην Alpha που ενισχύθηκε κατά 3,67%, άλλαξαν χέρια 1,7 εκατ. τεμάχια, η Eurobank 3,04%, στα 64 λεπτά με όγκο μόλις 569 χιλιάδων τεμαχίων και στην Πειραιώς που έκλεισε με άνοδο 1,42%, πραγματοποιήθηκαν 2,9 εκατ. τεμάχια. Στην Jumbo που έκλεισε με άνοδο πάνω από 7% οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν μόλις στις 26 χιλιάδες τεμάχια. Στην ΜΕΤΚΑ που έκλεισε με κέρδη άνω του 7%, άλλαξαν χέρια 10 χιλιάδες τεμάχια και στα Folli που έκλεισαν με κέρδη άνω του 4,6% διακινήθηκαν 8.150 τεμάχια.

Η δήλωση Μέρκελ για παράταση μερικών εβδομάδων στην Ελλάδα δεν αρέσει στην αγορά, τη στιγμή μάλιστα που τα σύννεφα σωρεύονται πάνω από την Ισπανία και την Ιταλία μετά την υποβάθμιση που δέχθηκε από την Moody’s. Από την άλλη, τα ελπιδοφόρα μηνύματα ανάπτυξης της κινέζικης οικονομίας ενδέχεται ν’ αποτελέσουν καλά νέα και για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, παρατηρούν ξένοι αναλυτές.

email
Πηγή άρθρου: reporter.gr